fbpx

Directoarea Școlii nr. 150 din București, condamnată la închisoare cu executare pentru luare de mită

Directoarea Școlii nr. 150 din Capitală, Carmen Elena Zanfir, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu executare pentru luare de mită, ea fiind acuzată că a primit suma de 137.236 de lei de la reprezentantul unei firme care executa lucrări de reparaţii şi reabilitare a şcolii, anunță Agerpres.

Potrivit deciziei instanţei, Carmen Elena Zanfir nu mai are dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic în învăţământul de stat sau privat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de cinci ani, după executarea condamnării.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la directoare a sumei de 30.000 lei, ea având de restituit şi suma de 5.000 lei către martora Nicoleta Elena Diaconescu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pe 20 aprilie 2020, DNA (Direcția Națională Anticorupție) anunța, într-un comunicat, că directoarea Școlii nr. 150 din Capitală a fost prinsă în flagrant când prima 21.000 de euro mită de la reprezentanții unei societăți comerciale.

Comunicatul DNA, integral:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 aprilie 2020, a inculpatei ZANFIR CARMEN ELENA, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București, pentru infracțiunea de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata ZANFIR CARMEN ELENA ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.
În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, în mai multe tranșe, dintre care ultima tranșă, 21.000 euro la data de 14.04.2020, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 15 aprilie 2020, inculpata urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

închisoare cu executare