fbpx

Președintele Klaus Iohannis: Pentru majoritatea elevilor grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că pentru majoritatea elevilor grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie.

Președintele a precizat că elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

”Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Sunt câteva excepții: Elevii din clasele terminale – a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale”, a precizat șeful statului.

”Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implcia două riscuri mari. Există riscul major să ducă boala în școală și riscul să ducă boala acasă”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate.

 

CONTEXT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, săptămâna trecută, la Digi 24, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că specialiștii ministerului iau în calcul mai multe variante, inclusiv pe cea a revenirii la cursuri doar a elevilor din anii terminali.

“În cadrul ministerului, specialiștii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv redeschiderea doar pentru anii terminali”, a mai spus Monica Anisie. 

“A fost o întâlnire de lucru și am prezentat ce se întâmplă în statele membre UE. Am adus în discuție și modalitatea în care am putea reveni în curând la cursuri”, a spus Anisie.

“Fac o precizare: trebuie să ne întâlnim, întâi de toate, la siguranța și sănătatea copiilor noștri. Trebuie să luăm toate măsurtile în așa fel încât elevii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată, treptată și în condiții de mare siguranță pentru elevi și profesori. Nu cumva ca prezența elevilor la cursuri să înrăutățească situația îmbolnăvirilor cu COVID”, a adăugat ministrul.