fbpx

Anisie: Elevii care nu au resurse pentru cursuri online vor fi ajutați de școli și de ISJ-uri

Elevii care nu au acces la tehnologie pentru a participa la cursuri online vor fi sprijiniți de unitățile de învățământ și de inspectoratele școlare, a anunțat, azi, ministrul Educației, Monica Anisie. Potrivit ministrului, acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru.

Declarația ministrului vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că pentru majoritatea elevilor grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie, dar profesorii vor continua să susțină cursuri online, pntru toate ciclurile școlare.

Președintele a precizat că elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

”Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Sunt câteva excepții: Elevii din clasele terminale – a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale”, a precizat șeful statului.

Toți profesorii din România vor învăța să predea online, pentru situațiile în care școlile vor trebui închise, așa cum s-a întâmplat în perioada stării de urgență. Decizia a fost luată prin ordin de ministru de Monica Anisie. De asemenea, ministerul va operaționaliza portalul digital.educred.ro, iar conducerile școlilor și inspectoratele vor susține această activitate.

Potrivit ordinului de ministru, Ministerul Educației va face demersurile necesare pentru introducerea în curriculumul programelor de formare psihopedagică inițială a disciplinelor de pregătire didactică și practică de specialitate (obligatorii) pentru dezvoltarea competențelor de intgrare a tehnologiei în procesul de predare-învățare-evaluare.

Casele Corpului Didactic vor elabora prograe de formare continuă destinate personalului didactic.

 

Ordinul de ministru, integral:

Ordinul 4135

 

Ministerul Educației a anunțat, într-un comunicat, că a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și /sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfășurarea procesului de învățare on-line din învățământul preuniversitar.

 

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. În portalul Digital pe educred.ro (https://digital.educred.ro) sunt centralizate platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice.