fbpx

O elevă de 13 ani ne-a povestit cum a început să iubească poezia

Sursa foto= arhiva personală

Iustina Grigore are 13 ani și cel mai mare vis al ei este să-și publice propriul volum de poezie. Într-un interviu pentru educațieprivata.ro ne-a explicat nevoia consumului de literatură încă din primii ani din viață și motivele pentru care a început să-și formeze o pasiune pentru simetria literelor și compusul versurilor

Reporter:Buna Iustina! Când ai luat prima dată contact cu poezia și care a fost factorul declanșator ce te-a determinat să scrii?

Iustina: Primul contact pe care l-am avut cu scrisul poeziei a fost la vârsta de 11 ani. Am găsit în casă un caiet gol și m-am gândit să-i dau un folos, mai exact să-mi las imaginația să zboare pe el.

Reporter: Ce poet/poetă te-a inspirat cel mai tare?

Iustina IV cel naiv m-a inspirat cel mai tare, fiind primul poet care m-a ghidat spre lumea rimelor și versurilor jucăușe, chiar amuzante.

Reporter: Cum ajungi să scrii o poezie? Îți alegi o temă clară sau îți dai frâu liber imaginației?

Iustina :Este simplu, mă uit împrejur și scriu. Văd o plantă? Perfect. Această plantă va fi protagonista poeziei mele și inspirația mea.

Reporter: Ce obstacole întâlnești în procesul creației? Ești o persoană autocritică?

Iustina Eu mă confrunt cu mii și mii de obstacole…de la alesul titlului la ultimul sunet din cuvânt. Deși îmi este greu să recunosc că sunt mulțumită cu scrierile mele, probabil am câteva poezii de care chiar sunt mândră și mă reprezintă.

Reporter: Care este țelul tău în ce privește actul literar?

Iustina: Să fac oamenii să zică: „Mi-a plăcut”! , după ce îmi citesc cartea de poezii. Nu vreau mai mult, doar să le placă.

Reporter: Cum vezi tu literatura pentru un pre-adolescent și adolescent? Consideri că ar trebui să ocupe un loc important în viața lor?

Iustina: Consider că poezia ghidează mai ales suflete tinere, suflete care vor să se regăsească, într-un mod frumos. Poezia este un mijloc perfect pentru a-ți exprima sentimentele fix cum vrei tu.

Reporter: Poeziile tale se adresează unui public anume? Care ar fi profilul cititorului tău?

Iustina: Poeziile mele se adresează oricărui om, fie mare sau mic. Oricine mi-ar citi poemele cred ca ar fi o persoană cu o imaginație bogată și o curiozitate pentru ce înseamnă cu adevărat viața

Reporter:  Ce sfaturi ai pentru tinerii care sunt reticenți în ceea ce privește poezia? Dar pentru cei care își doresc să scrie, însă le este frică să de greșeli?

 Iustina: Tinerii care sunt reticenți în privința poeziilor nu au gustat ce trebuie sau nu a fost pe placul lor. Poți gusta un strugure puțin mai acru, dar asta nu înseamnă că toți sunt la fel. Recomand să încerce altceva, alt stil, orice le pică în mână și dacă chiar nu le place, atunci este în ordine.Cât despre cei care cărora le este frică, înțeleg că există anxietatea de judecată sau că vei fi comparat, însă nu are nicio importanță acest lucru. Cred că rețeta perfectă este să scrii ce simți și să lași deoparte frica pentru că nu ai idee ce posibilități te așteaptă.

Mai jos regăsiți câteva dintre poemele pe care Iustina le-a selectat pentru cititorii noștri:

Copilul florărie

Copil din flori

Nu te-nțeleg de ce plângi

Și toate problemele ți le strângi

Părinții tăi sunt chiar în grădină 

De-abia se mai sprijină-n tulpină

Du-te ai grijă de ei!

Dă-le apă și iubire

Și vei vedea o deosebire

Nu te mai văita 

Și fugi la cei iubiți 

Sub lumina soarelui să vorbiți

 

Relația ritmată

Te iubesc rimă sensibilă 

Dar tu nu ești disponibilă

Știu că sunt un simplu vers

Știu că am multe de șters

Și știu că îl placi mult pe titlu

Pentru tine este simplu

Dar de ce în rânduri mă îmbrățișezi?

Deseori mă și încrucișezi…

Dar oare vrei să mă torturezi?

Nu mă pot abține

Doar strofa mă mai susține

Mă duc să jelesc

Căci iubirea tu nu pot să-nvelesc

 

Un nou mijloc de transport

Vântul bate trufaș 

În sat și-n oraș

Demult vreau să plec

De ceva timp petrec

Și-n idei încep să mă înec

Un singur lucru zăresc

Este un sac imens!

Părea ceva tip pescăresc

Îndrăzneață-l apuc

Și repejor îmi iau avânt

Chiar a mers!

Cea mai mare viteză

din univers

Așa mi-am găsit leacul

Să călătoresc cu sacul!