fbpx

S-a dat startul proiectului Chance Romania: Provocările conservării elementelor naturale în Delta Dunării

Sursă foto= Maria Grigore

Inițiativa ecologică revoluționară, condusă de cadre didactice specializate din Pennsylvania, a ajuns și în România. Această serie de cursuri practice își propune să aducă o contribuție semnificativă la cercetările științifice care încearcă să protejeze ecosistemele din această rezervație navigabilă, precizează coordonatoare proiectului-pilot Profesor Doctor  Jacqueline McLaughlin.

Studenții Universității din București sunt însoțiți de profesorii mentori din România, alături de fondatorii proiectului-pilot Profesor Doctor Jacqueline McLauglin și profesor Kathleen Fadigan care vor aprofunda tematici ecologice globale.

Programul zilnic include activități de investigare, recoltare și observare, cât și întocmirea graficelor geografice ce vizează folosirea terenului protejat. Cheltuielile au fost asigurate integral de către Universitatea din București, pachetul pentru studenți acoperind toate necesitățile.

Dinamica grupului reprezintă un aspect foarte important pentru profesori, iar jocurile de echipă sunt nelipsite. Tot programul gravitează în jurul ideii de familie și  ansamblu sudat.

Vreau ca orice problemă, de orice natură să mi-o adresați. Este foarte important să ne simțim bine și să comunicăm deschis, a punctat Profesor Doctor McLaughlin.

Așteptările studenților sunt mari, iar Vlad Ghenu, student în anul 3 ne-a împărtășit perspectiva personală asupra acestei intervenții directe în natură:

Pentru mine, este o șansă să înțeleg ce inseamnă cu adevărat cercetarea și în ce constă viața de cercetător. Meseria această este mai mult decât nobilă, prin simplul fapt că analizează viitorul, care este destul de incert. Traiul sustenabil și schimbările climatice sunt doar câteva teme ce vor rămâne pentru posteritate vreme lungă. Ce mi se pare esențial este faptul că până și o contribuție infimă schimbă multe. Procesul acesta este unul continuu și pași mici precum reciclarea, folosirea transportului în comun, reutilizare bunurilor sunt doar câteva exemple de conduită civică benefică pentru mediu. Acest program m-a pus în ipostaza imersiunii totale în domeniu, din care preiau perspectivele mai multor profesori, cu optici vizionare. Este un sentiment de mulțumire mare când mi se expun valori precum gândirea critică și construirea pe baza unui fundament, în mod logic și creativ, fără să fie impusă memorarea mecanică. Corelarea și analogia mai multor noțiuni și concepte sunt două procese pe care le folosesc des și mă ajută în direcția cercetării .

Proiectul se încheie pe data de 26 iulie, iar lucrările de cercetare ale studenților vor fi prezentate în cadrul unui simpozion.

Reporter: Maria Grigore