fbpx

Ministerul Culturii anunță complexul muzeal ”4 în 1”: Antipa, MȚR, Muzeul Satului și cel al Holocaustului

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale anunță, într-un comunicat, că va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlament, a criticat, însă, vehement această idee. Într-o postare pe Facebook, Vexler acuză autoritățile de lipsă de profesionalism:

Am aflat din presă despre intenția ilogică a ministrului culturii și identității naționale, domnul Valer Breaz, de reorganizare a unora din principalele instituții muzeale din București și de înființare în acest mod a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Îmi doresc ca acest Muzeu să existe cât mai curând dar, în ceea ce mă privește, sunt total împotriva ideii expuse în comunicatul publicat ieri de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare muzeu are propria identitate. O astfel de inițiativă nu face decât să afecteze activitatea tuturor instituțiilor culturale implicate în discuție și să relativizeze importanța și simbolistica Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România (MNIEHR).

Încă de la început, am fost una din persoanele care s-au implicat și care au susținut că MNIEHR este o instituție strict necesară societății românești, atât din prezent cât și din viitor. Un loc care prin prezentarea istoriei și a tradițiilor evreiești din țara noastră are șansa de a deveni un centru de educație, o sursă de toleranță, de implicare civică și mai ales un punct cheie al combaterii antisemitismului și negaționismului.

Sunt convins că este necesar ca Muzeul să fie coordonat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România și mai ales că trebuie realizat într-o zonă centrală, pentru a fi cât mai ușor accesibil tuturor celor interesați.

Cu toate acestea, intenția actuală a Ministerului Culturii și Identității Naționale este lipsită de sens și afectează într-un mod grav însăși idea fundamentală care stă la baza MNIEHR.

Istoria Comunităților Evreiești din România este una cu totul deosebită, fiind definită de o identitate unică, de loialitatea evreilor față de România și de modul în care, alături de populația majoritară și celelalte minorități naționale, ei au contribuit la crearea Statului Român modern.

Îmi pare rău, dar viziunea expusă în comunicatul Ministerului Culturii și Identității Naționale și ceea ce implică aceasta nu sunt cadrul în trebuie pusă în valoare istoria evreilor din România și păstrată memoria victimelor Holocaustului. Regret modul total neprofesionist în care s-a procedat și situația care a fost generată.