fbpx

Iohannis: Digitalizarea, prima destinație a banilor europeni din PNRR în Educație

Digitalizarea va fi prima destinație a banilor europeni din Planul Național de Reconstrucție și Reziliență (PNRR), a anunțat președintele Iohannis.

Cele mai importante declarații ale președintelui, după întâlnirea cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:

 

Felul în care putem să finanțăm școala românească din PNRR. Sunt 30 de miliarde de euro care vor fi la dispoziția României în următorii ani, pentru a repara ce s-a stricat din cauza pandemiei.

Am căutat împreună cu ministerul cele mai importante zone în care pot fi solicitați bani pentru a face școala românească mai bună.

Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie pentru a da o educație corespunzătoare noii generații.

Ne dorim să obținem o societate care câștigă bine și care își permite să plătească pensiile pentru cei n vârstă.

Ce se poate face: am reușit să cristalizăm câteva domenii unde putem să facem diferența cu bani europeni. Primul: digitalizarea. Învățământul românesc trebuie să fie digitalizat. Platforme digitale pentru învățământul online, pentru că o să mai avem învățământ online. Trebuie să învățăm din lecțiile pandemiei.

Capitolul dotare. Nu s-au mai făcut dotări în școlile românești de foarte mulți ani. Mobilier școlar, este vorba de dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor.

Capitolul modernizare. Cu toții ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulțumesc: școli care nu sunt autorizate, nu au dotările necesare,  nu au ajuns în secolul XXI.

Prevenirea schimbărilor climatice la nivel de școală. Putem să construim, să avem școli verzi. 

 

Am făcut o analiză împreună asupra școlii care a început de luni în format fizic. Ne-am uitat la școlile din România care s-au redeschis fizic. Pot să vă spun că situația este bună. Sunt peste 10.000 de școli care funcționează fizic, cu elevii în școală. Sunt 6000 de școli care funcționează în scenariul galben.

Trebuie să fim realiști: pandemia nu s-a terminat. Chiar dacă din fericire s-au adoptat măsuri restrictive care au permis să se reducă succesiv numărul de bolnavi, nu putem să spunem că am scăpat de pandemie. În continuare, este extrem de important să respectăm restricțiile impuse, iar acum chiar avem un motiv extrem de serios în plus: sunt copii cărora trebuie să le oferim școală în format fizic.

destinație