fbpx

Formularul de consimțământ pentru testare rapidă, varianta finală. Descarcă documentul de aici

Varianta finală a formularului de consimțământ pentru testarea rapidă a elevilor simptomatici a fost publicată de Ministerul Sănătății.

Documentul poate fi descărcat de aici:

Formular final exprimare consimtamant testare

Precizările făcute de Ministerul Sănătății:

În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮̆ testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.
Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.
Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul. Acesta poate fi descărcat de aici: https://bit.ly/3oTSvtP
___
Măsurile instituite prin Ordinul comun 93/3235 din 4 februarie 2021 al Ministerelor Sănătății și Educației sunt menite să protejeze sănătatea publică în contextul actual, cu respectarea legislației privind drepturile pacienților. În situația reluării activității educaționale cu prezență fizică în unitățile de învățământ aceste măsuri au ca scop protejarea interesului superior al copilului.
Consimțământ informat:
Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV „Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
Art. 8.
(3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv.
Având în vedere riscurile epidemiologice existente în contextul internațional actual și necesitatea respectării Ordinului Ministerului Sănătății 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, 𝗣𝗔̆𝗥𝗜𝗡𝗧𝗘𝗟𝗘 𝗔𝗥𝗘 𝗗𝗥𝗘𝗣𝗧𝗨𝗟, 𝗡𝗨 𝗢𝗕𝗟𝗜𝗚𝗔𝗧̦𝗜𝗔, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapidă Covid 19 este un act medical si este supusă reglementărilor aferente în vigoare.
___
Informații relevante din ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății (http://bit.ly/ordin_comun_scoli):
În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

varianta finală varianta finală