fbpx

Iohannis, despre începerea școlii: Dacă un primar spune că nu are soluții, nu văd de ce ar candida în continuare

”Dacă un primar spune că nu are soluții, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar”,a  fost răspunsul președintelui Klaus Iohannis la întrebarea despre dificultățile semnalate de unii edili în legătură cu începerea noului an școlar. Președintele a explicat că deciziile trebuie luate la nivel local, în baza principiului descentralizării.

”Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul școlar în condiții bune sau nu. În plan local, întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește să se găsească soluții. Provocarea acum pentru primari și consilii locale este să găsească soluții în fiecare județ și în fiecare localitate pentru ca acolo copiii să meargă la școală în condiții de siguranță”, a  mai spus președintele.

Ce spunea președintele, săptămâna trecută.

Învățământul online este acceptat ca învățământ normal., adică se predă materie, atunci când nu se pot ține cursuri fizice.

Este nevoie de măsuri sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme.

Punem accent pe învățământ de calitate, pe siguranța și sănătatea elevilor.

Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii și a inspectoratului școlar.

Acestea sunt lucrurile care sunt clare acum, restul se va clarifica în formate interministeriale în perioada următoare.

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde.

Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde, la acest moment.

Câteva sute de localități iutră în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care intră în scenariul roșu.

Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență, când părinții au primit un ajutor pentru a sta cu copiii acasă, în scenariul roșu.

Dacă totuși se întâmplă să avem foarte multe cazuri cândf începe școala, atunci evident vom amâna începerea anului școlar. Dar numai dacă specialiștii ne spun că acum nu se mai poate. Voi comunica și eu public care sunt șansele reale ca școala să fie amânată.

Analiza situației la nivel de județ se face zilnic, folosind datele din ultimele 14 zile.

un primar