fbpx

Iohannis: România s-a înscris la Uniunea Europeană pentru 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România s-a înscris pe lista țărilor din Uniunea Europeană care solicită să beneficieze de vaccin anti-COVID, atunci când acesta va fi produs.

”Uniunea Europeană sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin. România este parte din acest efort și România s-a înscris la Uniunea Europeană, în prima etapă, pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când acest vaccin va fi disponibil”, a spus Iohannis.

CONTEXT

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat, duminică, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, potrivit agenției dpa, citată de AGERPRES.

“Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei “mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la “izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

Cercetătorii înregistrează „progrese bune” în dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 şi o parte dintre acestea au ajuns deja în ultimele faze de testare, a anunţat, recent, Organizația Mondială a Sănătății, citată de Digi 24.

OMS încearcă să asigure o distribuţie echitabilă a vaccinurilor în momentul în care acestea vor fi finalizate, dar până atunci, este esenţial să suprimăm răspândirea virusului, a declarat Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al organizației.

Facem progrese bune”, a spus Ryan, menţionând că mai multe vaccinuri sunt în prezent în faza 3 de testare şi niciunul nu a eşuat, până acum, din punct de vedere al siguranţei sau capacităţii de a genera un răspuns imun.

Realist vorbind, vom vedea primele persoane vaccinate în prima parte a anului viitor”, a declarat Ryan într-o conferinţă de presă.