fbpx

Cum gestionăm dependența de telefon

Smartphone-urile au devenit esențiale, însă multitudinea de aplicații, platfome de social-media,

streaming și jocuri pot deveni o pantă periculoasă, conform CNN.

În principal, din cauza cercetării insuficiente, dependența de telefon nu este un diagnostic oficial medical. Cu toate acestea, există criterii pe care experții le-au folosit pentru a descrie comportamente, sentimente și gânduri care indică o lipsă de control asupra utilizării telefonului. Acestea includ folosirea telefonului care interferează cu angajamentele și relațiile, lipsa accesului la telefon cauzând frică, anxietate sau iritabilitate și împiedicând capacitatea de a gândi profund sau creativ. Ignorarea oricăror consecințe negative sau comentariile celor dragi cu privire la utilizarea excesivă a telefonului sunt alte indicii „că am trecut în mod clar într-un comportament problematic”, a declarat Lynn Bufka, directorul principal la American Psychological Association. Dacă vă este greu să lăsați telefonul  în aceste zile, iată câteva moduri de a începe să vă deplasați în direcția corectă. 


1.Știți de ce doriți să vă îmbunătățiți

Poate că nu doriți să reduceți utilizarea telefonului, deoarece dispozitivul pare mult mai distractiv și mai plăcut decât alte activități pe care le-ați putea face. Recunoașterea valorii în limitarea utilizării telefonului este o parte critică a dezvoltării și menținerii „motivației intrinseci pentru a face o schimbare”, a declarat dr. Smita Das, președintele Consiliului Asociației Americane de Psihiatrie și profesor asociat de științe la Universitatea Stanford. Dacă reflectați la ceea ce este important pentru dvs. și de ce, consecințele sociale, asupra sănătății sau sănătății mintale „încep să aibă mai multă importanță în creierul nostru în comparație cu plăcerea pe termen scurt care poate proveni, să zicem, vizionarea unui videoclip sau accesarea pe social media, ” a spus Das. 

2. Cât de mult utilizăm telefonul

De asemenea, este important să evaluezi cât timp petreci pe telefonul tău, conectându-l manual sau folosind datele de timp ale ecranului smartphone-ului tău, a spus Bufka. „Obțineți o idee despre ceea ce vă atrage în mod special”, a adăugat ea, fie că este vorba de mesaje text, de social media sau de navigare prin internet. „Vrei să știi care este comportamentul, unde încerci să îl îmbunătățești”.

3. Setați limita temporală

Odată ce știți care sunt punctele  slabe, „configurați pe smartphone un cronometru care vă va spune că ați atins cantitatea de timp pe care vi se permite să o folosiți pentru ziua respectivă pe acel site”, a sugerat Bufka. 

4. Alege activități sănătoase

Schimbarea comportamentului este adesea cel mai bine realizată prin înlocuirea unei acțiuni diferite, a subliniat Bufka. Dacă simțiți dorința de a derula  pe internet fără minte, gândiți-vă la trei lucruri pe care le-ați putea face în afară de utilizarea telefonului, cum ar fi citirea unei cărți pe care ați dorit să o lecturați, un exercițiu sau curățarea a ceva care a fost pe lista de sarcini o vreme, a sugerat Bufka. 

5. Închide notificările

Dezactivarea notificărilor inutile poate ajuta la limitarea tentațiilor care duc la statul excesiv pe telefon.

6. Un somn curat

Majoritatea oamenilor își folosesc telefoanele pentru ceasuri cu alarmă, a spus Bufka, dar a avea telefonul în cameră noaptea poate duce cu ușurință la navigarea  prin rețelele sociale sau la mesaje text. „Dacă acesta este cazul, poate că trebuie să vă întoarceți la un ceas cu alarmă obișnuit și să nu vă ridicați telefonul imediat”, a spus Bufka. Lasă-ți telefonul într-o altă cameră, adaugă ea. „Orice lucru care necesită un pic mai multă energie sau efort pentru a ajunge la dispozitiv vă va oferi mai multe oportunități de a face o pauză în utilizarea obișnuită a acestuia.” 

 7. Fără telefon în anumite momente

Dacă este imposibil să iei masa fără ca prietenii tăi să se uite la telefoanele lor, vezi dacă sunt deschiși unor reguli. Unii prieteni interzic folosirea telefonului în timpul cinei sau își strâng device-urile într-un loc comun. 

 

 

 

.