fbpx

CEU, Universitatea finanțată de George Soros, se pregătește să părăsească Budapesta

Sursă imagine: AP Photo/Bela Szandelszk

Rectorul- preşedinte al Universității Centrale Europene (CEU), Michael Ignatieff, a anunțat că, dacă până la 1 decembrie nu se va găsi nicio soluţie pentru situaţia creată, atunci noii studenţi înscrişi la programele de masterat şi doctorat acreditate în SUA ale instituţiei de învăţământ superior vor studia, începând cu anul universitar 2019/20, la campusul CEU din Viena, anunță portalul de știri Hirado.hu.

Potrivit sursei citate, CEU a îndeplinit condiţiile impuse de guvernul ungar, totuşi li s-a semnalat că Executivul nu doreşte să semneze convenţia internaţională pregătită, a declarat rectorul-preşedinte.

Potrivit guvernului, anunţul făcut de Universitatea Central Europeană (CEU) este o “cacealma politică de tip Soros”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, ca răspuns la conferinţa de presă a CEU. Zoltán Kovács a afirmat că Universitatea Central Europeană “şi în trecut, şi astăzi, în opinia noastră, şi în viitor” îşi va continua activitatea în Ungaria.

În ultimii ani, miliardarul de origine ungară, George Soros a avut o relație tensionată cu autoritățile politice de la Budapesta, în special cu premierul Viktor Orban.

SUA: CEU este o prioritate

Ambasadorul SUA la Budapesta, David B. Cornstein, lucrează în continuare pentru a rezolva problema CEU – se arată într-un comunicat remis joi de Ambasada SUA la Budapesta, agenţiei ungare de presă MTI. Potrivit comunicatului Ambasadei americane la Budapesta, David B. Cornstein a declarat că CEU este o “prioritate” pentru guvernul Statelor Unite şi “are o susţinere covârşitoare din partea ambelor partide” în Statele Unite.