fbpx

Proiect de lege pentru introducerea în programa școlară a fenomenului FAKE NEWS

Deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raețchi a anunțat, astăzi, că a inițiat un proiect legislativ care prevede introducerea unei noi discipline, numită “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. Proiectul se află, deocamdată, în faza de dezbatere publică.

“Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaționiste, rasiste și antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinși din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetățeni implicați deplin în viața publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o știre falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii și discriminării”, afirmă deputatul. El precizează că materia ar urma să fie studiată în liceu, la clasa a XI-a și va avea alocată o oră pe săptămână.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale.