fbpx

Mirabela Amarandei (Universitatea București): 9 întrebări pentru miniștrii Educației

Coordonatorul Centrului de Politici Publice al Universității București, Mirabela Amarandei, a reacționat față de scandalul manualelor școlare cu greșeli.

Într-o postare pe Facebook, ea le-a adresat mai multe întrebări celor care au luat decizii pe acest subiect în ultimii ani. În plus, Mirabela Amarandei a adus și câteva informații care descriu mai bine contextul în care ministerul a gestionat problema manualelor:

”Ca povestea să fie spusă până la capăt, ar fi bine să știți că, pentru munca lor, evaluatorii manualelor de clasa a VI- a au fost mai bine plătiți decât anul trecut. După cum anunța Ministerul Educației în 12 februarie 2018, onorariile evaluatorilor au fost majorate în primăvară cu peste 30% (valoare netă). <Mircea, fă-te că lucrezi!>- vă amintiți?

Și acum îndrăznesc să cred că vom primi de la Ministerul Educației, de la dl ministru Valentin Popa și de la fostul ministru Liviu Pop răspunsuri la câteva întrebări:

1. Cine răspunde pentru numirea evaluatorilor proiectelor de manuale?

2. Cum este posibil ca Ministerul Educației, prin CNEE, să trateze cu atâta ușurință procesul de selecție a evaluatorilor, de vreme ce an de an au fost semnalate greșeli flagrante în manualele elevilor?

3. Evaluatorii selectați (de cele mai multe ori, profesori de la clasă) au fost școliți cum se evaluează un manual, ce trebuie să urmărească în evaluare?

4. Cine e răspunzător pentru trimiterea către Editura Didactică și Pedagogică a unor manuale greșite din punct de vedere științific?

5. Cum este posibil ca Editura Didactică și Pedagogică să tipărească manuale greșite, fără să se autosesizeze în legătură cu greșelile, unele ușor de identificat, și să întoarcă manualele spre autori și evaluatori?

6. Cine răspunde (individual și instituțional) pentru risipa din banii publici cauzată de tipărirea celor aproape 150.000 de manuale greșite, care acum trebuie retipărite?

7. Ce măsuri administrative vor fi luate de către minister, în cazul propriilor angajați?

8. Vor avea domnii Liviu Pop, Valentin Popa și subordonații acestora decența să recunoască în fața elevilor, a profesorilor și a tuturor contribuabililor români că au greșit?

9. Dacă domnii Pop și Popa ar avea la dispoziție suma de 300.000 lei, în ce i-ar investi: a) în retipărirea de manuale greșite; b) în premierea conducerii Editurii Didactice și Pedagogice; c) în programul național <Școli sigure, fără toalete în curte și cu apă curentă>?”

Citește și:

Apel către învățământul particular din România

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.