fbpx

Calificative în loc de note, la orele de Sport- propunere legislativă

Sursă foto: www.eadt.co.uk/

Activitatea elevilor la orele de Sport nu va mai fi evaluată prin note, ci doar prin calificative, pentru toate formele de învățământ și nivel de studiu, cu excepția unităților școlare cu profil sportiv. Calificativele ar urma să fie ”foarte bine”, ”bine”, ”suficient” și ”insuficient”.

Este propunerea inclusă într-un un proiect de lege prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, pe 16 aprilie.

Inițiatorii sunt 38 de deputați PSD și un senator al aceluiași partid, fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop.

Potrivit acestora, motivul trecerii de la note la calificative este  menajarea sensibilității copiilor supraponderali, care ar fi descurajați să practice sportul prin sistemul de evaluare cu note de la 1 la 10.

„Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cât mai scurți, astfel de situații conduc la renunțarea de către un număr foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală”, se afirmă în expunerea de motive.

„Notele nu sunt acordate pe baza unor criterii, ci în strânsă legătură cu experiența fiecărui cadru didactic putându-se deduce că notele nu au o bază științifică bine conturată. De asemenea, sistemul cifric realizează o discriminare destul de fină, învățământul primar nefiind atât de deschis spre această discriminare, accentul trebuind a fi pus în principal pe spiritul de echipă, de cooperare și egalitate, decât pe cel de competiție”, afirmă inițiatorii.