Senatorul USR Ștefan Pălărie critică ordonanța de urgență privind drepturile salariale restante ale profesorilor, care este adoptată azi de Guvern.
Conform actului normativ, plata diferențelor salariale se va face în cinci rate, iar prima rată, de 5% este prevăzută pentru acest an.
Ce spune Ștefan Pălărie:
Guvernul vrea să le dea profesorilor banii cu țârâita, cu pipeta. Aproape că am crezut că este o glumă știrea despre Ordonanța de Urgență, dar din păcate nu.
Tocmai când mă bucuram că presiunea publică crescuse pentru a ridica în sfârșit veniturile profesorilor, în urma inițiativei noastre, semnată de peste 50 de parlamentari, și când am crezut că Guvernul va reacționa pozitiv. E o dezamăgire mare să vezi ce valoare pun cei din coaliția de la putere pe profesori: nu dau doi bani pe ei, și la propriu și la figurat.
5 ani. Atât va dura ca Guvernul să aducă „la zi” salariile profesorilor. Salarii care trebuiau deja mărite din 2021, conform legii. Este o obligație asumată a statului, nu vreo promisiune electorală. Guvernul vrea să dea ce le datora la salariu profesorilor încă din 2021… tocmai în 2027!
5 ani din care acum, în 2022, se va recupera doar 5% din diferența salarială. Apoi 10% în 2023 și tot așa. Adică nimic. Iar grosul, mai mult de jumătate, va fi dat în plată abia peste 4, respectiv 5 ani. În 2026 și în 2027.
5 ani în care inflația, deja la cote istorice, va face din aceste firmituri aruncate profesorilor mai degrabă o glumă.
Statul le este dator profesorilor. Repet pentru cei care nu știu: Statul român și-a asumat o lege a salarizării publice, care conține majorări, după un calendar pe mai mulți ani. Pentru funcționari, pentru medici, pentru profesori. Doar că exact profesorilor nu li s-a respectat până acum acest calendar și au rămas pe o grilă de salarizare depășită.
Cu acești profesori de care își bate joc, Guvernul României – condus de „marea coaliție a voucherelor” – vrea să facă acele mari reforme în educație. Nu e nevoie să ghicim ce va ieși. Catedre goale și o generație de elevi compromisă.