fbpx

Ștefan Pălărie critică dur proiectul de Statut al Elevului: ”Aduce aminte de Evul Mediu”

Senatorul USR Ștefan Pălărie critică în termeni duri proiectul noului Statut al Elevului, propus de minister. Pălărie spune că prevederile acestuia aduc aminte de Evul Mediu, iar propunerea spre dezbatere în perioada Crăciunului reprezintă ”o batjocură în formă continuată”.

Declarația senatorului USR, integral:

Chiar dacă a fost retras proiectul pentru noul Statut al Elevului, elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în fața clasei, cu obsesia de a pedepsi elevii. Sunt acolo niște propuneri de sancționare a elevilor care ar trebui discutate, de fapt, real, cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor și apoi să fie propuse niște instrumente care să fie funcționale, cu accentul pe partea de consiliere.

Vă dau un singur exemplu de lucru făcut aiurea: după eliminarea exmatriculării, o decizie pripită, acum se încearcă o compensare a ei, dar nu este ceva gândit, ci este ceva permanent reactiv.
Și profesorii și școlile au nevoie de instrumente, de la blânde până la severe, dar ele trebuie discutate cu partenerii sociali, elevii și părinții. Regulile trebuie stabilite și apoi vegheată să fi oprită orice formă de alunecare, de abuz, în aplicarea lor.

E absurd să fie politizate inclusiv aceste decizii. Ele ar trebui făcute de către un grup de specialiști care a fost delegat să se pronunțe asupra modificărilor la Statutul Elevului. Această politizare excesivă înnebunitoare nu face decât să îndepărteze cetățeanul în relația cu statul.
Pare că suntem în Țara lui Papură Vodă. Alt ministru, dar aceleași obiceiuri. Să nu uităm că de Craciunul anterior, Ministerul Educației demola ARACIP, printr-o politizare masivă și reorganizare, într-o dezbatere avută fix de Crăciun. Apoi, vara trecută, fix în vacanță, am avut legile educației puse în transparență publică.

Din păcate nu doamna ministru Ligia Deca conduce ministerul educației. Tot batalionul de oameni lăsați în urmă de domnul Cîmpeanu face legea în minister.
E o batjocură în formă continuată. Să ai iar, în această perioadă, niște modificări la Statutul Elevului, este din nou o batjocură și nu am cum decât să înțeleg pe deplin indignarea cetățenilor. Statul îi tratează ca pe niște proști, cu forme de abuz, cu încălcarea dialogului social.

Nu ne face bine această grăbire, în timp ce inclusiv ministrul este plecat într-o delegație în Coreea de Sud. Cineva care vine cu idei atât de idioate ar trebui izolat a doua zi, să nu mai poată să ajungă să dezonoreze un întreg minister, un guvern. E chiar și asta o formă de bullying a statului în relația cu cetățeanul, cu astfel de inițiative proaste.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.