fbpx

Sporul de pandemie pentru angajații din învățământ, declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a decis, astăzi, că sporul de pandemie pentru profesori, legiferat la inițiativa PSD, este neconstituțional, anunță Digi 24, care citează surse din interiorul CCR.

Potrivit actului normativ votat de Parlament în luna septembrie, cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, ar fi urmat să primească un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic,  personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul  preuniversitar şi  universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior,  beneficiază  de  un stimulent  de  risc  după  cum urmează: a) în cuantum de 2000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic”, conform legii adoptate de Parlament.

Guvernul motivează în sesizare depusă marţi la CCR că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea legislaţiei care prevede că „nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar”.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de angajați din sistemul de Educație care ar urma să primească stimulentul de risc, efortul bugetar pentru această măsură urmând să depășească jumătate de miliard de lei pe lună.

Premierul Ludovic Orban a declarat, însă, că bugetul nu mai permite nicio creștere a cheltuielilor.

”În urma zilei negre de la Parlament, în care membrii PSD din comisia de Buget-Finanțe au adoptat niște modificări la ordonanța de rectificare, la ora actuală, România este într-un pericol extrem de mare.

Fac apel la forțele politice să nu sprijine acest raport, pentru că va atrage consecințe nefaste pentru economia românească”, a spus Orban

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.