fbpx

Sondaj IRES: 9 din 10 români susțin că poartă mască în spațiile închise

9 din 10 români susțu că poartă mască în spațiile închise și că respectă regulile de distanțare socială în public. Aceasta este una dintre concluziile unui sondaj IRES, intitulat ”Românii în stare de alertă”, care a fost publicat astăzi.

Concluziile principale ale studiului:

# 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă.
 
# Mai puțin de o treime și-au vizitat rudele și prietenii cu care nu s-au întâlnit în perioada stării de urgență. 

# 9 din 10 poartă mască în spațiile închise și susțin că respectă regulile de distanțare socială în public. 

# Aproape trei sferturi dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește. 

# Două treimi dintre români cred că măsurile din starea de urgență impuse de autorități în localitatea lor au fost justificate. 

# 3 din 10 români renunță să mai meargă, în această vară în concediu.

Observațiile IRES:

Tinerii între 18 și 35 de ani, intervievații între 36 și 50 de ani, cei cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei, dar și cei care declară că ar vota Alianța USR+PLUS la alegerile parlamentare sunt categoriile în rândul cărora proporția celor care declară că au purtat mască este mai ridicată. Gradul de respectare a regulilor de distanțare socială în public este mai ridicat în rândul bărbaților, al celor cu vârsta între 36 și 50 de ani și a respondenților cu studii superioare, în cazul persoanelor cu venituri lunare de peste 1.500 de lei și a votanților Alianței USR+PLUS.
4 din 10 români au părăsit localitatea de domiciliu în primele zile ale stării de alertă. Aceștia sunt în proporții mai ridicate bărbații, tinerii, dar și maturii, persoanele care au un venit lunar de peste 1.500 de lei, respondenții care locuiesc în mediul rural și  în sudul țării, dar și votanți ai Alianței USR+PLUS.
Deși apropierea celor dragi a fost relevat, într-un sondaj anterior ca fiind lucrul cel mai de preț care le-a lipsit în perioada stării de urgență, doar o treime dintre români s-au întâlnit, în prima săptămână de la relaxare, cu membri ai familiei sau cu prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență. Cei care s-au întâlnit cu rudele și prietenii în această perioadă au fost mai ales bărbații, tinerii, persoanele cu studii superioare, cu venit lunar de peste 4.000 de lei, dar și votanții Alianței USR+PLUS.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.033 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%
Perioada realizării anchetei: 20 – 21 mai 2020
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *