fbpx

Studiu: Doar jumătate din adolescenții din România se spală zilnic, de cel puțin două ori, pe dinți

Organizația Mondială a Sănătății, prin filiala sa din România, a dat publicității situația copiilor și adolescenților în țara noastră, conform rezultatelor studiului Health Behaviour in School-aged Children – HBSC 👫(jumătate)

Studiul este realizat din 4 în 4 ani de către Organizația Mondială a Sănătății. În România, studiul a fost derulat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sănătății, Universitatea Babeş-Bolyai, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Băban, în colaborare cu biroul OMS în România. Studiul a fost realizat pe un eșantion național reprezentativ care a cuprins un total de 4.567 elevi de 11, 13 și 15 ani.

Comparativ cu rezultatele studiului din 2014, în prezentul raport se regăsesc următoarele informații privind situația copiilor și adolescenților din România:
📌 Mai puțini adolescenți de 15 ani, comparativ cu 2014, și-au început viața sexuală.
📌 Procentul adolescenților supraponderali și obezi scade ușor, pentru prima dată de la înregistrarea acestuia în 2006, însă doar la băieți. Pentru fete se constată o tendință ascendentă.
📌 Comportamentele de sănătate orală sunt în creștere comparativ cu anii precedenți însă procentele rămân, în continuare, relativ modeste: mai puțin de jumătate dintre băieți și puțin peste jumătate din fete se spală zilnic, de cel puțin 2 ori, pe dinți.
📌 Aproape jumătate dintre adolescente și peste o treime din adolescenți folosesc intens rețelele de socializare pentru a comunica cu prietenii, în creștere față de 2014.
📌 Implicarea în comportamente violente și bullying a scăzut considerabil, la cel mai mic nivel de când se colectează datele HBSC.

OMS este autoritatea de direcție și coordonare pentru sănătate în cadrul sistemului Națiunilor Unite. Asigură conducerea în ceea ce privește problemele globale de sănătate, stabilește agenda de cercetare în sănătate, precum și norme și standarde în domeniu, dezvoltă politici bazate pe dovezi, oferă asistență tehnică țărilor și monitorizează tendințele globale în sănătate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.