fbpx

Șeful ISJ Brașov: E un trend național să avem un deficit de profesori de științe exacte

foto: bzb.ro

Școlile nu au suficienți profesori de științe exacte, iar deficitul va fi acoperit de profesori pensionari plătiți cu ora sau de profesori din școală, care vor prelua norme. Aceeași situație este și în județul Brașov, iar șeful ISJ afirmă că lipsa unor astfel de cadre didactice este un trend național.

În aceste zile se face centralizarea posturilor și a normelor rămase neocupate la nivelul județului Brașov, după toate concursurile organizate, existând deja anumite discipline greu de ocupat.

„E un trend național să avem un deficit de profesori pe anumite specialități: fizică, chimie, biologie și cred că de anul acesta am semnalat deficit și pe matematică, dar aceste ore vor fi acoperite fie prin plata cu ora de către profesorii colegi, pensionari sau prin cumul sau plata cu ora a colegilor care sunt în școli și funcționează. Problema pe Matematică este că nu vin neapărat cei mai buni, unu la mână. Doi la mână, nu e motivant salariu și nu cu acest salariu, după o grevă sau după o lege a salarizării unice, cu câte sporuri ar fi ele, rezolvăm problema într-un an sau într-o vară. E o problemă de sistem de ani de zile și am menționat-o”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Ovidiu Tripșa, pentru Radio România Brașov.

Probleme cu personalul mai sunt și la categoria nedidactic, în anumite unități școlare: paznic, șoferi, personal de îngrijire. În ceea ce privește categoria educatorilor-puericultori, aici este vorba mai mult despre calificarea acestora.

„Avem un deficit de personal calificat dacă e vorba de educatorul puericultor, aceste posturi fiind ocupate în prezent fie de personalul contractual care a funcționat și până acum, fie de personal în curs de calificare, dar vorbim de mai mult o chestiune formală. Sunt absolvenți de licee pedagogice cu specialitatea educator sau educator învățător, iar aceștia, printr-un curs de abilitare pentru învățământul antrepreșcolar, vor deveni cadre didactice calificate”, a adăugat Ovidiu Tripșa pentru Radio România Brașov.

După începutul anului școlar, unitățile în care nu au fost ocupate toate locurile disponibile pot organiza concurs de angajare, pentru perioadă determinată, direct în unitatea școlară.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.