fbpx

Șeful ANAF: ”Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații”

Photo 249225320 © LCVA | Dreamstime.com

Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat luni că nu și-a propus ca inspectorii să controleze profesorii care dau meditații.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a reamintit că este ”obligativitatea fiecărei persoane, indiferent de profesia pe care o are, să își depună declarațiile de venit”, aceasta fiind ”valabilă tot timpul, nu doar acum”, relatează Euronews România.

”Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații.

În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și de educare, a fost chiar un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a încheiat în mai 2022 pentru mai multe profesii, nu numai pentru profesori”, a declarat Lucian Heiuș.

Au fost situații în care într-adevăr profesorii care dau meditații s-au autorizat, au declarat. A apărut și în presă. În vestul țării, la Arad, un profesor a declarat venituri undeva în jur de 60.000 de euro și a plătit impozit pe ele. La Timișoara, un altul a declarat vreo 50.000 de lei și a plătit impozit pe ele. Lucrurile intră încet în normalitate.

Ceea ce ne dorim noi ca ANAF nu e să mergem să controlăm și să prindem pe cineva. Nu! Contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Nu este pentru noi o prioritate de a controla și nu a fost niciodată”, a declarat Lucian Heiuș, conform sursei citate.

CONTEXT

Pe 26 iunie, Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a exprimat dorința ca din 2023 Agenția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, dar care nu plătesc impozite.

„Vă dau un exemplu de reclamație: am dat milioane la profesor și copilul meu a picat bacul. Se supără părintele, sună la Telverde al ANAF și reclamă. Când ai primit o asemenea reclamație, ești obligat să te duci să verifici”, a spus președintele ANAF, la Euronews România, potrivit B1Tv.

Pe 5 iulie, președintele Klaus Iohannis a comentat, azi, anunțurile oficialilor ANAF în legătură cu verificarea profesorilor care realizează venituri din meditații.

”Eu cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, dar nu se pot accepta excepții. Dacă ANAF va verifica zonele în care se realizează evaziune pe scară mai largă atunci colectarea va fi mai bună”, a spus Iohannis.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.