fbpx

Scrisoare către ”bacalaureați”

de Oana Dimofte, fondator Educație Privată  scrisoare

Mi-a luat ceva timp să mă hotărăsc să vă scriu. În primul rând, pentru că mă intimidați. Sunteți mult, MULT mai buni decât generația mea. O spun liderii voștri de opinie, o spune vibrația voastră, o spun deciziile pe care le luați.
Este treaba voastră să fiți mult mai buni decât generația mea. Asta are fiecare generație de făcut: să fie mai bună decât precedenta. De câteva zeci de mii de ani, asta face omenirea să evolueze.
Sunteți singura generație din istoria contemporană care nu a avut parte de ceremonie de absolvire și de agapă. Îmi pare tare, tare rău. Eu le-am avut și nu le-am uitat niciodată.
Nimeni, niciodată n-o să vă dea asta înapoi. S-ar putea să fie prima voastră percepție a faptului că unele lucruri sunt irecuperabile.
O să faceți multe lucruri bune în viață. Doar o parte dintre ele fac acum parte din planurile voastre.
O să faceți și multe nefăcute. Nu lăsați pe nimeni să se uite superior la voi. Toți, absolut toți, am făcut și de-astea. Cine vă spune că a fost neprihănit minte. Grav de tot minte.
Cel mai probabil, n-o să vă petreceți viața cu omul de care sunteți îndrăgostiți acum.
Cel mai probabil, n-o să ieșiți la pensie din profesia pe care o vreți să urmați acum.
Cel mai probabil, cu o parte dintre prietenii pe care îi aveți acum o să îmbătrâniți tot prieteni.
Cel mai probabil, viața o să vă sucească și o să vă învârtă până câmd, în final, o să înțelegeți că așa e ea. Și, din punctul ăla încolo, o să fie mai ușor.
Un singur lucru vă poate ajuta să găsiți, întotdeauna, dorința de a afla și mâine ce vă mai aduce viața, chiar și după o zi oribilă. Lucrul ăla e să nu uitați, niciodată, cum și cine sunteți acum. La 18 ani. Tot ce sunteți acum e un bagaj care, dacă țineți bine de el, o să vă însoțească o viață întreagă. Nu întotdeauna bagajul e ușor. De multe ori, conține traume. Sau frici. Sau alte lucruri neplăcute. Dar în el există și lucruri care merită păstrate: curiozitatea, optimismul și curajul.
Indiferent ce e în bagajul vostru, de un lucru să fiți siguri: sunteți buni și frumoși. Să îndrăzniți să arătați asta. Cine vă spune că modestia e o mare virtute vă minte.

scrisoare scrisoare