fbpx

Școala te vrea tuns! Două Colegii Naționale nu le permit băieților să poarte păr lung

Colegiul Național BP Hasdeu din Buzău și Colegiul Național Costache Negri din Galați au inclusă în regulamentele școlare prevederea potrivit căreia băieții nu sunt acceptați cu plete. În plus, la Colegiul buzoian, elevilor nu le este permis să poarte nici barbă.

Situația a fost sesizată de grupul civic ”Părinții cer schimbare”,  pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

Sursă imagini: Părinții cer schimbare

 

Cele două regulamente sunt publicate și pe paginile de internet ale colegiilor respective:

Stardarde de comportament pentru elevii de la BP Hasdeu

Regulamentul Colegiului Costache Negri

Precedent: Cazul Helgiu

În anul 2017, mai mulţi elevi de clasele a 11-a şi a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoşi din şcoală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimişi să se tundă sau să se bărbierească.

Unul dintre elevi, Tudor Helgiu, a protestat față de decizia școlii. ”Astăzi eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu <indecent de lung> am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu păr lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea şi libera exprimare. (…) Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăţi”, a scris elevul pe Facebook.

În cele din urmă, Tudor Helgiu a câștigat. El și-a păstrat părul la lungimea dorită. Astăzi, Tudor Helgiu ocupă poziția de Avocat al Elevului, Consiliul Judetean al Elevilor Cluj.

Tudor Helgiu

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.