Educația pentru sănătate și nutriție va fi inclusă în planurile de învățământ din România, începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit Legii 38/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, anunță portalinvatamant.ro.
Această prevedere face parte dintr-un proiect de modificare a Legii Educației, adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial. Potrivit unui nou alineat introdus în actul normativ, la articolul 65, ”Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Ministerul Sănătății elaborează o strategie privind educația pentru sănătate și nutriție până la data de 31 decembrie 2019. Strategia va fi transpusă în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020—2021.”
Miza noii prevederi este reducerea obezității în rândul copiilor și al tinerilor.
Potrivit unui studiu inițiat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, există date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. În România, în 2016, 19,7 % dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2.8% dintre fete și 2.8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever.
O altă noutate introdusă în lege se referă la elevii cu cerințe educaționale specifice. Pentru aceștia, a fost introdus un alineat nou, cu următorul conținut:
”Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală. Pentru copiii cu dizabilități locomotorii, în vederea integrării acestora în învățământul cu frecvența, se vor achiziționa elevatoare sau procesul instructiv-educativ se va desfășura într-o sală de clasă situată la parterul unității.”