fbpx

Rectorul UMF Tg. Mureș: Oare câți dintre cei care au păreri puternice chiar au citit textul proiectelor de lege?

Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tg. Mureș, se întreabă retoric câte dintre persoanele care au păreri ferme despre noile Legi ale educației au și citit textul proiectelor aflate în consultare publică.

”Doar acum, când legile educației sunt în dezbatere publică, am văzut cât de mulți „specialiști” în educație are România”, remarcă, pe un ton sarcastic, rectorul Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Educație Privată a relatat, astăzi, că anunțul referitor la proiectele de Legi ale educației, publicat de Ministerul Educației pe pagina sa de internet în urmă cu mai bine de trei săptămâni are, până acum, doar puțin peste 40.000 de vizualizări.

Ce spune rectorul Leonard Azamfirei:

Doar acum, când legile educației sunt în dezbatere publică, am văzut cât de mulți „specialiști” în educație are România. Opinii de peste tot, de la elevi și studenți, de la părinți și (unii) profesori, de la manageri și ideologi, de la asociații și confederații, toți mânați de nobila misiune de a ne lumina pe ceilalți, care pricepem mai puțin și de a preveni „dezastrul” care stă să vină!
Unele opinii chiar le consider pertinente și cred că vor fi luate în considerație. De pildă, ca părere personală, cred cu tărie că este nevoie de o probă unică de Limba și literatură română, independentă de celelalte probe, pentru toți absolvenții de liceu. Dar, în cele mai multe dintre opinii sau critici, mai de fiecare dată lipsește imaginea de ansamblu.
Văd la unii dintre deținători de opinii două puncte comune: erau prezenți în criticile neapărat constructive și înainte, când mai totul era considerat vechi, nereformat, neperformant și cereau o schimbare; sunt prezenți și acum, în miezul schimbării propuse, protestând împotriva schimbării. Ceea ce nu prea am văzut, deși m-am uitat cu destulă atenție, sunt soluțiile alternative. Nu e bine așa cum se propune? Poate! Cum facem altfel?
Aș putea enumera cu ușurință multe dintre deranjurile pe care le produc aceste legi în confortul sau în interesul unora. Dar, ca mai de fiecare dată, cred în Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. (Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută).
Dacă cei mai puțin vocali suntem părtași delictului de neaderență la corul ”înțelepților”, ștampila cade instantaneu.
P. S. Oare câți dintre cei care au păreri puternice chiar au citit pe de-a-ntregul textul acestor legi?!
Sursă foto: Wikipedia

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.