fbpx

Radu Szekely: ”Ce credeți că se întâmplă aici?” Cum arată o inspecție ARACIP la o școală

Secretarul de stat Radu Szekely a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii cu stive de dosare și documente și i-a întrebat pe cei care îi urmăresc pagina ce cred că reprezintă respectivele imagini. Contactat de Educație Privată, Szekely a oferit și răspunsul la ghicitoare: în fotografii, sunt documentele pregătite pentru o inspecție ARACIP. 

Fotografiile au fost realizate de Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar.

Imaginile arată dimensiunea birocrației pe care unitățile de învățănânt trebuie să o bifeze atunci când se anunță o inspecție ARACIP.

 

Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, a declarat, ieri pentru Educație Privată, că Ministerul Educației are observații față de activitatea ARACIP.

Care sunt nemulțumirile ministerului, explicate de Sorin Ion:

”Atunci când ARACIP refuză să acorde autorizații și acreditări pentru că este de părere că anumite școli sau grădinițe nu îndeplinesc cerințe legate de securitate, se substituie unei alte autorități, respectiv ISU. ARACIP nu are motive să decisă acordarea sau nu a unei autorizații sau acreditări în funcție de faptul că o școală are sau nu are o scară exterioară de incendiu. Acest lucru este de competența ISU.

De asemenea, ARACIP se substituie altor autorități legale, când decide ca o școală să nu primească acreditare pentru că directorul nu e membru CNEME, chiar dacă din lege a fost eliminată această cerință.”

Întrebat de Educație Privată dacă au existat cazuri concrete în care instituții de învățământ au primi referate de respingere de la ARACIP, Sorin Ion a confirmat: ”Da, au fost mai multe cazuri în care nu a fost acordată autorizația din aceste motive.”

”E nevoie de o schimbare de perspectivă la ARACIP, e necesar să ne concentrăm mai mult pe fond decât pe formă. Adică să fie prioritară măsura în care școlile și grădinițele îndeplinesc nevoile comunităților și mai ales pe cele ale copiilor. Aceasta trebuie să fie prioritatea. Aș prefera ca ARACIP să nu rămână în standarde rigide, care amintesc de alte vremuri și pe care le putem asemăna chiar de Patul lui Procust”, a mai spus secretarul de stat.

Declarația lui Sorin Ion vine în contextul în care Asociația Școlilor Particulare (ASP) a dat publicității o scrisoare deschisă, în care critică dur Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și solicită reorganizarea acesteia.

ARACIP este condusă de Șerban Iosifescu, din anul 2005, potrivit cv-ului public al demnitarului.

4 comments

  1. Merlusca Bianca spune:

    Toate hirtiile astea ascund minciuni si pierdere de energie…nici 25 % din ce scrie in ele nu i adevarat…in general cine face hirtii nu mai are timp sa munceasca pe bune….faceti le sa dispara ca sa nu se mai prefaca unii ca muncesc…in rest totu i perfect

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.