fbpx

Cum a fost astăzi la protestul de la Ministerul Educației

Marcel Bartic

Ministerul Educației a fost pichetat astăzi de reprezentanții asociațiilor de elevi din București, Ilfov și Constanța, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) precum și cei din partea grupului civic “Părinții vor schimbare”. Am participat și eu la acest eveniment, considerând că perspectiva unui părinte, care este și profesor, poate fi de ajutor în soluționarea unora dintre problemele cu care școlile se confruntă în prezent. Am apreciat forma inedită prin care au fost formulate cererile și mobilizarea de care au dat dovadă elevii. Participanții la protest și-au scris nemulțumirile pe crenguțe de brad, solicitând mai multă predictibilitate în gestionarea actului educațional și un suport mai consistent acordat învățământului online pentru a preveni situații precum vacanța forțată din urmă cu două luni. Aspecte cu care, evident, sunt solidar.

Am fost invitați de oficialii din Minister la discuții pentru a ne prezenta revendicările.  În cadrul convorbirilor, care au avut loc cu secretarii de stat Sorin Ion, Maria Ștefania Manea, Florian Lixandru și Radu Szekely, consilier al ministrului, au fost punctate nemulțumirile noastre cu privire la începerea cursurilor  din trei ianuarie pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. Am identificat drept cauză a acestei situații lipsa unor măsuri concrete privind organizarea școlii online, care ar fi putut preveni schimbarea structurii anului școlar. Un sistem online bine pus la punct ar fi foarte util și pentru perioada post pandemică pentru a reduce inechitățile din școli și pentru a oferi un sprijin real pentru copiii din medii sociale vulnerabile și cei aflați în situații medicale grave, obligați la scheme complicate de tratament pe perioade lungi de timp. Alături de Corina Atanasiu și Andra Berceanu (FEPAL) am evidențiat faptul că măsurile solicitate trebuie însoțite și de un program consistent de formare a profesorilor și decuplarea acestuia de la circuitul birocratic al mișcării personalului didactic, care transformă profesorii în vânători de hârtii și diminuează interesul pentru învățarea efectivă și dobândirea unor abilități digitale reale. Au fost exprimate, de asemenea, nemulțumiri în legătură cu implementarea precară a măsurilor sanitare în școli, testele Covid aplicate elevilor și a fost semnalată inconsistența cu care se desfășoară această acțiune. Elevii care ne-au însoțit au mai reclamat că sunt încă numeroase deficiențe în felul în care le este decontată naveta și eliminarea unor materii din calendarul unor competiții școlare. 

În comunicatul emis după întâlnirea de astăzi, reprezentanții organizațiilor prezente la protest concluzionează că “Ministerul nu și-a asumat anumite măsuri concrete, precizând referitor la multiple probleme că acestea pot fi rezolvate doar în timp, în ciuda faptului că ele au fost semnalate anterior de reprezentanții societății civile. Spre exemplu, problema planurilor cadru persistă încă din anul 2016, când tot Sorin Cîmpeanu era Ministru.” Documentul mai precizează că elevii nu sunt mulțumiți de soluția dată solicitărilor lor. În ceea ce privește decontarea transportului, aceștia consideră că răspunsul este unul “sumar, în  ciuda faptului că au fost trimise adrese anterior referitor la subiect.” 

Din partea Ministerului Educației, un punct de vedere cu privire la aceste solicitări a fost formulat de secretarul de stat Sorin Ion.  Acesta a comunicat jurnaliștilor prezenți la eveniment că “și noi vrem predictibilitate și aprovizionarea cu teste și responsabilizarea părinților de a aplica teste.” A făcut referire și la calendarul olimpiadelor, menționând că a fost decisă reluarea olimpiadelor care au etape internaționale, scopul fiind asigurarea prezenței elevilor la etapele internaționale. „Ar fi fost imposibil să se reia toate olimpiadele. Structura anului școlar, care a fost publicată din noiembrie, nu va mai fi schimbată, nu își dorește nimeni să mai fie schimbată, dacă schimbăm iar, eram acuzați de lipsă de predictibilitate.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.