fbpx

Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare” vrea să-i plătească taxa de studii unei eleve care a comis fraudă la Bacalaureat

Credit foto: ID 27347427 © Georgii Dolgykh | Dreamstime.com

Prorectorul Universitpții ”Ștefan cel Mare” din Suceava i-a transmis un mesaj de consolare unei eleve care, deși a fost șefă de promoție în Moldovița, a fost sancționată cu anularea diplomei de Bacalaureat, pe motiv de fraudă.

”Când eram elev, se adunau vreo 10 colegi la mine acasă și făceam temele împreună. În realitate, eu făceam temele, ei le cam copiau de la mine și apoi mergeam să jucăm fotbal împreună. În amintirea acelor vremuri, voi plăti personal taxa de studii pentru Alexandra Bîndiu, șefa de promoție de la Moldovița căreia i-a fost anulată diploma de bacalaureat pentru că ar fi lăsat colegii să se inspire de la ea în timpul examenului de Bacalaureat. Nu am văzut imaginile dar probabil că s-a întâmplat acest lucru și legea trebuie aplicată. Poate legea e prea dură în acest caz, însă aceasta e o altă discuție și ar trebui să răspundă cei care au făcut-o. Cert este că Alexandra este o elevă foarte bună și sper ca această propunere din partea mea să o facă să treacă mai ușor peste cele întâmplate și să se pregătească pentru sesiunea următoare de Bacalaureat. Chiar dacă se va întâmpla să nu mai fie locuri fără taxă la programul la care va fi admisă în toamnă, nu va resimți personal acest lucru (la USV)”,a  scris prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, pe Facebook.

Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, a reacționat față de mesajul de consolare, tot printr-o postare pe Facebook:

”Dragi colegi, în astfel de Școli (fie că sunt ele licee, fie că sunt ele universități) vrem să trăim, să învățăm, să ne formăm, în care persoanele aflate în poziții cheie de conducere promovează frauda? Tocmai în mediile din care ar trebui să izvorască cei care să pună o cărămidă la construcția unei societăți bazate pe echitate și calitate, pe inovare și pe pasiune în exercitarea unei profesii, tocmai în mediile acestea să mai tolerăm impostura și frauda? Din toleranța și validarea noastră față de aceste două nonvalori se ridică triumfător plagiatul. Se ridică triumfătoare proasta guvernare. Se ridică încet, pe rând, toate abuzurile împotriva cetățeanului. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament, mai ales în mediul academic, care ar trebui să fie izolat de aceste exemple care ilustrează lipsa de moralitate. A fost un exercițiu de imagine, însă un exercițiu de imagine care se răsfrânge asupra noastră și demonstrează că încă există corupție în sistemul educațional. O corupție prezentă sub forma cadourilor oferite de 8 martie învățătoarelor, transformare ulterior în activitățile de colectare a fondului clasei/școlii, o corupție cu care ne-am învățat să trăim și e momentul să ne trezim la realitate. Dacă noi, cei care se presupune că suntem viitorul, cei în care toți își pun încrederea, de multe ori mai mult sau mai puțin justificat, tolerăm copiatul, plagiatul, frauda de orice fel, cum vom putea fi cei care rezolvă mâine furtul masiv din țara asta? Contribuind la frecvența cu care corupția din învățământul românesc ne mănâncă, precum un parazit, chiar și ultima fărâmă de demnitate pe care o putem avea noi în relație cu Educația noastră?”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.