fbpx

Scade saturația de oxigen atunci când purtăm mască? Un medic a purtat 6 măști pentru a demonstra că nu

Un medic din Irlanda dr. Maitiu O Tuathail, a ales o metodă inedită pentru a demonta mitul că purtarea măștii scade saturația de oxigen în sânge. El s-a filmat în timp ce purta șase măști chirurgicale, fiind conectat la un aparat care măsoară nivelul saturației de oxigen. 

Într-un videoclip de 70 de secunde postat pe Twitter pe 14 iulie, Dr. Maitiu O Tuathail, care profesează în Dublin, Irlanda, este văzut în picioare lângă un aparat care măsoară nivelurile de saturație de oxigen în sânge. .Pe parcursul videoclipului, medicul își pune cu atenție șase măști în total, una câte una. În timp ce face acest lucru, ecranul arată un nivel constant de saturație a oxigenului, între 98 și 99%.

Potrivit presei irlandeze, medicul Maitiu O Tuathail a fost ales, în urmă cu doi ani, președintele Asociației Naționale a Medicilor Generaliști din Irlanda, fiind cel mai tânăr doctor care a ajuns vreodată în această funcție.

Chiar dacă experimentul său a fost criticat pentru că arată doar nivelurile de oxigen în starea de repaus și nu în timp ce organismul este supus la efort, alți medici confirmă, la rândul lor, faptul că purtarea măștii nu are impact asupra saturației de oxigen în sânge.

Dr. Megan Hall, originară din California, și-a testat saturația de oxigen și ritmul cardiac în patru situații timp de cinci minute: fără mască, cu mască chirurgicală, cu mască N95 și atât cu mască N95, cât și chirurgicală. „Nu există nicio schimbare semnificativă în saturația mea de oxigen sau în ritmul cardiac în niciun scenariu. Deși poate este incomod pentru unii, puteți să suflați în continuare ”, a împărtășit ea pe Facebook, citată de publicația TODAY.

„Persoanele normale, sănătoase, pot face lucruri destul de energice, purtând tot felul de dispozitive de acoperire a feței despre care am vorbit în contextul prevenirii COVID”, a confirmat și Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville și director medical al Fundației Națională de Boli Infecțioasei.
Dr. Liam Sullivan, specialist în boli infecțioase la Spectrum Health din Grand Rapids, Michigan, a declarat că, dacă măștile ar fi periculoase, ar exista mai multe cazuri de asistenți medicali și medici care au probleme în sala de operație.„Nu-i văd murind din lipsa de oxigen sau prea mult dioxid de carbon”, a spus el pentru TODAY.

La rândul său, Kirsten Koehler, profesor asociat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, Maryland, care este un om de știință specializat în aerosoli, a fost de aceeași părere.
„Studiile științifice arată că nu există modificări importante ale nivelului de C02 sau ale nivelului de oxigen, care să fie provocate de purtarea măștilor chirurgicale. Și măștile din țesătură au o permeabilitate mai bună pentru gaze ”, a spus ea pentru TODAY. Schaffner suspectează că oamenii se îngrijorează de purtarea măștilor, deoarece li se pare mai dificil să respire, atunci când le poartă.
„Dacă poartă măști corect, este adevărat că respirația este puțin mai grea. Dar asta înseamnă că masca acționează ca un filtru ”, a explicat Schaffner.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.