fbpx

Propunerile lui Cîmpeanu: Anul școlar, în perioada 5 septembrie-16 iunie. Vacanță în octombrie. Vacanța din februarie, în analiză

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a conturat, în această seară, la TVR 2, modul în care ar putea fi reconfigurat anul școlar, începând din septembrie 2022.

Declarațiile făcute de Cîmpeanu:

Am făcut propunerea ca anul școlar 2022-2024 să înceapă pe 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie.

Vacanța de Crăciun, în perioada 22 decembrie-8 ianuarie.

Vacanța pentru Sărbătorile Pascale  va fi în perioada 7-18 aprilie.

Este foarte posibil să introducem, în prima parte a anului școlar, Săptămâna Altfel și o săptămână de vacanță pentru toți elevii.
Cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță pentru toți elevii.

După perioada de sărbători de iarnă, putem să analizăm o săptămână de vacanță în luna februarie. Analizăm această propunere.

În primăvară, vom propune și o Săptămână Verde. Solicitările sunt pertinente. Da, există un dezechilibru între semestre. Avem un semestru de 15 săptămâni și unul de 23-24 de săptămâni.

Declarațiile de azi a ministrului Educației vin în contextul în care Asociatia Transportatorilor pe Cablu a lansat o petiție online prin care cere reintroducerea vacanței din februarie, începând cu anul 2023. 

Până în acest moment, petiția are aproape 1000 de semnături.

Argumentele organizației, expuse în petiție:

 Solicitam acordarea vacantei de iarna de 2 saptamani in luna februarie incepand cu anul scolar 2022-2023 deoarece:  

1.    O minte sanatoasa nu se poate dezvolta decat intr-un corp sanatos;

2.    Activitatiile in aer liber iarna ajuta la cresterea imunitatii copiilor;

3.    Toate tarile cu munti din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elvetia, Franta, Cehia samd ) au vacante de iarna, in februarie de 2 saptamani. In Germania de pilda autoritatile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adica vacanța pentru sport;

4.    Sistemul educational din Romania a fost implementat in ultimii 32 de ani in asa fel incat copii sa beneficieze de o vacanta de iarna. Exceptie de la aceasta regula o fac doar 2 ani scolari 2019-2020 respectiv 2021-2022;

5.    Romania devine singura tara din blocul comunitar cu reliefe montane care NU va avea vacanta de iarnă;

6.    Implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce aceasta vacanta întregii industrii turistice montane cat si beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală;  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.