fbpx

Digi 24: Elevii ar putea avea vacanțe mai multe și mai scurte

Ministerul Educației lucrează la o nouă structură a anului școlar, iar potrivit unei variante luate în calcul, vacanțele ar putea fi mai scurte și mai dese, transmite Digi 24.

Se încearcă astfel evitarea situațiilor în care copiii să fie la cursuri perioade lungi de timp, așa cum se întâmplă acum când perioada de învățare este de 15 săptămâni legate.

De menționat că este vorba doar despre o variantă de lucru, în condițiile în care Ministerul Educației stabilește în această perioadă care va fi structura anului școlar viitor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, în exclusivitate pentru Educație Privată, că ministerul ia în calcul posibilitatea ca vacanța din luna februarie să fie reintrodusă, începând cu anul școlar următor.

”Analizăm această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate”, a declarat Cîmpeanu pentru Educație Privată.

Anul acesta, elevii nu au avut vacanță intersemestrială, anul școlar fiind reconfigurat din cauza vacanței forțate din luna octombrie, impusă, potrivit autorităților, de situația epidemiologică.

Declarația de azi a ministrului Educației vine în contextul în care Asociatia Transportatorilor pe Cablu a lansat o petiție online prin care cere reintroducerea vacanței din februarie, începând cu anul 2023. 

Până în acest moment, petiția are aproape 1000 de semnături.

Argumentele organizației, expuse în petiție:

 Solicitam acordarea vacantei de iarna de 2 saptamani in luna februarie incepand cu anul scolar 2022-2023 deoarece:  

1.    O minte sanatoasa nu se poate dezvolta decat intr-un corp sanatos;

2.    Activitatiile in aer liber iarna ajuta la cresterea imunitatii copiilor;

3.    Toate tarile cu munti din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elvetia, Franta, Cehia samd ) au vacante de iarna, in februarie de 2 saptamani. In Germania de pilda autoritatile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adica vacanța pentru sport;

4.    Sistemul educational din Romania a fost implementat in ultimii 32 de ani in asa fel incat copii sa beneficieze de o vacanta de iarna. Exceptie de la aceasta regula o fac doar 2 ani scolari 2019-2020 respectiv 2021-2022;

5.    Romania devine singura tara din blocul comunitar cu reliefe montane care NU va avea vacanta de iarnă;

6.    Implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce aceasta vacanta întregii industrii turistice montane cat si beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală;  

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.