fbpx

Proiectul AUR privind educația digitală întoarce învățământul în urmă cu 30 de ani

proiectul aur

de Marcel Bartic, editorialist Educație Privată

În Parlamentul României se întâmplă multe lucruri bune și frumoase. Se mănâncă bine, se doarme excelent și, ocazional, mai sunt adoptate și legi dar, na, nu poate fi totul perfect. Dacă nu exista obligația asta, zău că instituția care reprezintă puterea legislativă putea concura cu succes orice hotel de cinci stele de la Mamaia. Eintertaiment se face, clovni există, circul nu lipsește. E singurul loc din țara asta în care, ce visezi noaptea, a doua zi poți vota ca proiect de lege.

Probabil asta au făcut o, of, scuzați-mă, era să zic o adunătură de parlamentari, dar, nu, nu zic. Un grup de parlamentari au propus un proiect de lege privind educația digitală. Când am văzut eu așa ceva, să-mi stea inima-n loc. Soarele s-a oprit pe bolta cerească, vântul a încetat să mai bată și păsărelele s-au oprit din ciripit. Sau, mă rog, din ce făceau ele în momentul ăla. Nu se poate! În sfârșit! Intrăm și noi în secolul XXI! Evrika! Asta-i pohta ce-am pohtit! Ați înțeles, câteva manifestări de bucurie ale unui biet profesor de istorie, susținător de educație digitală.

Caut febril proiectul de lege, dau să-l citesc și, pentru o secundă, îmi cade privirea pe cei care au semnat inițiativa. Alianța pentru Unitatea Românilor. A.k.a AUR. Aicea, recunosc, m-am blocat un pic. În general, eram de părere că AUR și educație sunt două concepte care nu ar avea ce căuta în aceeași  propoziție. S-a dovedit că m-am înșelat. În România, orice e posibil. Când spui AUR și educație digitală, deja e simptom de preinfarct.

În sfârșit, mi-am asumat riscul.

Încă de la titlu, am zis totuși că e bine să am un Aspacardin la îndemână. “Lege pentru Unele măsuri de informatizare în domeniul educației”. Dar de ce unele? De ce nu altele? De ce nu acele? Măsurile “alea”. Mă rog, poate sunt eu cârcotaș, de când sunt claritatea și precizia atribute ale unei legi? Nu-i nimic, mi-am revenit când am văzut ca se face vorbire despre o Platformă Națională Educațională. Pfui, bine c-au zis că e națională c-altminteri era cât pe ce să cred că e a lui Bill Gates. Și știți că ăsta e cu controlul lumii, cu extincția populației prin vaccin, cu planuri malefice, ați înțeles, foarte bine că au zis că e națională. Adică de-a noastră, neaoșă, de la Diurpaneus. Mai rămâne de stabilit ce platformă, de unde, care, cu ce bani, cine o face. Decât atât dar astea sunt detalii de care nu merită să ne împiedicam. 

Ce mai zic dacii liberi în frumoasa lege? Numai lucruri mișto. Spre exemplu, digitalizarea trebuie făcută pe două paliere. Primul, principalul adică, ăl mai obligatoriu, e pe administrație și management. Carevasăzică,  directorii și-au luat de-o grijă. Click și gata, s-a rezolvat cu problemele școlii. În plan secundar, cum ar veni, mai ușurel așa cu digitalizarea, la activitatea didactică. Și aici, pe procente. Oleacă la liceu, un pic la gimnaziu, puțintel la primar și deloc la grădiniță. La ultima, e chiar interzisă. Serios. Dacă, ferească Dumnezeu,  vă pune Necuratul să le arătați preșcolarilor vreo aplicație,  vreo lecție digitală,  vă ia mama Constituției. Înapoi la plastilina și creioane colorate.

La ce ar mai fi bună digitalizarea? Păi, la tot felul de lucruri. La orar, la catalogul electronic și la trimis mesaje părinților. A, era să uit. La dosarele pentru titularizare și gradele didactice. La bibliotecă și secretariat. 

Și cam atât. 

V-aș mai povesti dar nu prea mai am ce. Cam asta e educația digitală în alea șase pagini ale proiectului de lege. Eu, mărturisesc,  așteptam să văd desenați și niște copăcei, un soare zâmbitor și o căsuță cu două ferestre. Mă rog, n-a fost sa fie. Poate data viitoare. 

Nu mi-e foarte clar pe unde și în ce stadiu se află proiectul ăsta de lege. Sper doar să mai existe câțiva oameni cu capul pe umeri care să oprească mizeria asta, care are legătură cu orice numai cu digitalizarea nu. Îmi doresc să intervină cineva care să le spună inițiatorilor acestei legi că nu au înțeles nimic din ce înseamnă educație darmite educația digitală. 

Pentru că, dacă legea trece tacit, cum presimt eu că e cât pe ce să se întâmple, întoarce sistemul de învățământ în urmă cu treizeci de ani.

proiectul aur proiectul aur proiectul aur proiectul aur

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.