fbpx

Proiectul guvernamental ”Din grijă pentru copii”: 70.000 ore de consiliere post-Covid, alerte în timp real pentru copii dispăruți, camere de audiere pentru minori

Maria Mădălina Turza, consilier al premierului Florin Cîțu, a anunțat, azi, lansarea proiectului guvernamental ”Din grijă pentru copii”, pe care l-a descris drept ”cel mai amplu Program dedicat sănătății emoționale și siguranței copiilor, în contextul Pandemiei de COVID-19.”

Anunțul făcut de Maria Mădălina Turza:
Cred că ne amintim cu toții ce a însemnat pentru fiecare dintre noi Pandemia de Covid-19, atunci când s-a declanșat cu mai bine de un an în urmă. Izolarea și viața în pandemie au marcat semnificativ echilibrul nostru psiho-emoțional și al copiilor noștri și au exacerbat riscurile pe zona de siguranță a copiilor.
Astăzi, alături de Premierul României, domnul Florin Cîţu, am prezentat proiectul de act normativ pentru implementarea Programului Național de Suport pentru Copii “Din grijă pentru copii”.

Ne-am dorit să venim cu măsuri aplicate pentru suportul psiho-emoțional al copiilor și siguranța acestora care să adreseze efectele pe termen lung ale noii noastre relități: Pandemia de COVID-19.
Astfel, România devine una dintre primele țări care răspunde nevoilor copiilor afectați de pandemie cu un set de măsuri care schimba paradigma în domeniul complex al dezvoltării stării de bine a copiilor noștri:

• peste 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19,
• introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online
• Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel puțin 7000 de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și al relaționării, metode de identificare și intervenție în situațiile disruptive psiho-emoțional.
• Introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic,
• Desemnarea de inspectori școlari dedicați pentru managementul incluziunii și al suportului psiho-pedagogic,
• Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ,
• Dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online,
• Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți,
• Crearea unui număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii,
• Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta va conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.


Sunt multe de spus despre acest program, despre felul în care el a luat naștere, despre efortul specialiștilor implicați și despre schimbările pe care le aduce inclusiv la nivel de sistem, însă despre toate acestea vom vorbi pe măsură ce vom începe implementarea pas cu pas.
Acum însă, la capătul unui drum lung și deloc facil, vreau să mulțumesc Premierului Florin Cîțu pentru că a crezut în acest proiect și tuturor miniștrilor implicați, specialiștilor, părinților, elevilor și organizațiilor neguvernamentale, care au fost parte la acest proces și au ales să construiască, din grijă pentru copiii noștri.
Personal, în ciuda tututuror provocărilor, sunt absolut recunoscătoare că am privilegiul de fi parte la un proces care lasă în urmă schimbări mult așteptate în viața copiilor noștri.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.