fbpx

Proiectul care prevede suspendarea profesorilor trimiși în judecată pentru anumite fapte, adoptat de Senat

Senatul a adoptat azi proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu, potrivit căruia vor fi  suspendate contractele de muncă ale profesorilor care sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru anumite fapte, printre care și hărțuirea elevilor.

Potrivit proiectului, suspendarea este valabilă până la o decizie definitivă a justiției.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, iar decizia finală aparține Camerei Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

b) față de cadrul didactic a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condițiile Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

Contractul individual de muncă se suspendă la inițiativa unității de învățământ, în situația în care față de cadrul didactic a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte incompatibile cu funcția deținută.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a comentat și pe pagina sa de Facebook inițiativa legislativă, în momentul în care a anunțat-o:

”Un profesor hărțuiește sexual o elevă minoră. Și? Rămâne, conform legii în vigoare, la catedră până la hotărârea definitivă de condamnare, dacă eleva îndrăznește să facă plângere penală.
Cazul recent de la Neamț și multe alte mii, multe ținute în sufletul elevelor ca un secret greu, m-au făcut să verific legea. Evident că e o reglementare superficială!
De aceea, de azi aplicăm principiul conform căruia legea e egală pentru toți!
Legea educației, modificată de mine și de colegii mei, va conține prevederi care arată ce se întâmplă dacă un cadru didactic este acuzat de săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau orice fapte penale incompatibile cu funcția.
Găsiți atașat proiectul în integralitate.”

1 comment

  1. Tudor spune:

    Prezumția de nevinovăție se aplică numai pentru unii? Pentru a ne convinge de utilitatea propunerii sale, autorul proiectului de lege se folosește de un exemplu în care ne explică ce și cum cu „banditul”. Dar dacă instanța NU îl condamnă pe acuzat și emite o hotărâre definitivă, irevocabilă, favorabilă lui, cine „plătește”? Sau ulterior e musai să găsim căi ca situația să nu rămână așa cum a pronunțat-o instanța. Așa cum s-a mai întâmplat, de altfel!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.