fbpx

PROIECT Elevii să fie testați antidrog în școli. Directorii care împiedică testarea riscă închisoarea

Photo 215005764 © Felipe Caparros Cruz | Dreamstime.com

Un proiect de lege inițiat de deputații PSD Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu prevede posibilitatea ca elevii să fie testați antidrog în școli și la evenimente.

Potrivit publicației Bistrițeanul, proiectul le dă dreptul polițiștilor să desfășoare controale inopinate la școli sau la evenimente atunci când se bănuiește că acolo se consumă droguri. În cadrul acestor controale, polițiștii pot inclusiv să îi testeze pe cei prezenți.

Școlile și organizatorii de evenimente considerate „zone de risc” au obligație de a asigura punerea în aplicare a acestor măsuri. Mai mult, dacă directorii școlilor sau organizatorii de evenimente încearcă să împiedice controlul riscă înschisoare de la 1 la 5 ani.

De asemenea, refuzul persoanelor de a se supune testării în cadrul controlului operativ inopinat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, se mai arată în draft.

„Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc și de implementarea unui astfel de plan.

E nevoie de a se asigura și aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită”, motivează inițiatorii proiectului. 

Inițiativa legislativă încă nu apare ca fiind înregistrată la Camera Deputaților, pe pagina de internet a instituției.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/police-scientist-making-drug-test-crime-lab-conceptual-image-police-scientist-making-drug-test-crime-lab-image215005764

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.