fbpx

Cîmpeanu: Nu există nici în momentul de față posibilitatea ca școala să solicite bani părinților

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, azi, într-o conferință de presă, că, din punct de vedere legal, școlile nu au posibilitatea să solicite bani de la părinți.

El a admis, însă, că interdicția nu este însoțită și de sancțiuni, însă a afirmat că noua Lege a educației va reglementa mai strict acest lucru.

Întrebat despre cazurile punctuale ale unor părinți de copii de școală primară, cărora școlile le-au cerut câte 150 de lei pentru a achiziționa materiale auxiliare, Cîmpeanu a răspuns:

”Există această problemă care trenează de foarte mult timp. Odată ce noua Lege a educației va fi adoptată, aceste lucruri vor fi mai bine reglementate. Nu există nici în momentul de față posibilitatea ca școala să solicită bani părinților. Există însă situații în care se încalcă această reglementare”, a spus Cîmpeanu.

”Să facem diferența între dorința părinților de a contribui la confortul și starea de bine în grădinițe și solicitarea grădinițelor.
Există o dorință a părinților de a contribui la confortul din grădinițe. Acest lucru este permis și în cele mai avansate sisteme din lume”, a mai spus Cîmpeanu.

Noul ROFUIP, publicat, pe 6 iulie, în Monitorul Oficial, prevede că este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor.

Statutul de abatere disciplinară pentru această situație este o noutate, dat fiind că vechiul regulament prevedea doar interdicția, fără o încadrare a faptei.

Cum se pot colecta, legal, fonduri pentru școli, în conformitate cu noul ROFUIP:

 ART. 170

    (1) În baza hotărârii adunării generale, comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a unităţii de învăţământ şi a grupei/clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie.

    (2) Sponsorizarea unei grupe/clase de către un operator economic/persoane fizice se face cunoscută comitetului de părinţi. Sponsorizarea nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/părinţi sau reprezentanţi legali.

    (3) Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor.

1 comment

  1. Dorica spune:

    Domnule ministru,veniti la Bacau la liceul Pedagogic,,Stefan cel Mare si vedeti ce condiții au copii noștri.

    In salile de clasă si in camin,unde nu au apă,baia e infectă,camerele sunt nevăruite de pe timpu lu Ceaușescu,cred

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.