Profesorii de la Sava au semnat împottiva propriilor elevi
de Andra Berceanu, director executiv FePAL
Știți că ne bucuram că am făcut și noi un pas mic spre civilizație și, în urma Campaniei pentru transparență susținută de Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România și alte organizații, am obținut respectarea dreptului elevului de a-și vizualiza lucrarea înainte de a depune contestația, așa cum este normal și civilizat. Nu mai există în niciun domeniu ideea de a contesta ceva ce nu ai văzut.
Nu trece mult timp de când (în sfârșit!) ministerul ia o decizie, ascultând solicitările elevilor și părinților, că se trezește Colegiul Național Sava “bulversat” și deranjat de normalitate și civilizație.
De asemenea, se opune și la ideea de a se da Bacalaureatul mai devreme, ceea ce se întâmplă deja în foarte multe țări. Noi suntem cei defazați, ca de obicei. Până și în Ungaria, echivalentul EN se dă în luna februarie, iar BAC-ul se poate da mai devreme, pe model SAT.
Acesta este un obicei vechi al unor colegii centenare. Se opun la orice schimbare benefică din sistem și își apără doar interesele meschine. Ați văzut o poziție publică după ce un coleg de cancelarie a fost reținut vara aceasta sub acuzația de viol și abuzuri sexuale asupra unor minori? Da, și tăcerea spune multe.
Dacă cei care se pretind elita educației din România sunt bulversați de normalitate și civilizație, poate că, de fapt, nu se ridică la rangul pe care îl pretind. Înțeleg perfect că este nevoie de proceduri și soluții pentru a pune în practică aceste decizii, dar comunicatul de astăzi nu vine cu nimic constructiv. Doar se dă din piciorușe pe model “noi ne opunem”. Aștepările de la un colegiu de top ar fi să dea dovadă de inovație, să fie un deschizător de drumuri, nu cel care închide orice portiță a reformei.
Solicit ferm Ministerului Educației – România și doamnei ministru Ligia Deca să nu cedeze acestor presiuni și să faciliteze încă o dată o politică publică dedicată colegiilor centenare. Li s-au făcut suficiente concesii în noua lege a educației, în ciuda interesului suprem al elevilor.