de Larisa Gojnete. Text scris strict în calitate de cadru dudactic
De câteva zile tot vreau să scriu. Asta pentru că am o listă întreagă de fake news din ultimele zile, care vizează profesorii. Știri false bune de studiu de caz pentru universități. Nu le voi spune pe toate.
1. Fals: “profesorii vor fi evaluați de colegi și li se va scădea salariul în funcție de asta.”
Real: există niște recomandări OCDE privind evaluarea multicriterială a cadrelor didactice. Evaluarea trebuie să includă și autoevaluarea, evaluarea colegilor și a directorilor. Poate include, de asemenea, feedbackul elevilor. La fel cum poate include progresul lor. Nu a fost vorba de evaluarea standardizată a profesorilor. A fost, în schimb, vorba despre evaluarea standardizată pe care noua Lege a învățământului preuniversitar o prevede pentru elevi, cu potențial impact asupra evaluării profesorilor.
2. Altă știre falsă, strâns legată de prima: “evaluarea (profesorilor) se face pe o platformă, ca să câștige unii”.
De fapt, este vorba despre implementarea evaluării standardizate a elevilor, cea care ne va permite să constatăm progresul lor. Platforma este din fonduri PNRR.
3. Altă grozăvie care a circulat/circulă: “se eludează titularizarea”.
Aici, să-mi fie cu iertare… dar mi-e rusine să spun că asta au înțeles-o niște profesori (și, mai grav, au și împrăștiat-o!) care nu stiu încă faptul că, în noua lege a educației, definitivării de acum în învățământ îi corespunde Licențierea. Confuzia a pornit de aici: “Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic sunt organizate pe niveluri de învățământ, 7 domenii de competențe și 3 etape de carieră didactică: licențierea (care va înlocui, din anul 2028, actualul examen pentru obținerea definitivării în învățământ), gradul didactic II și gradul didactic I.” (Fragment preluat din comunicatul de presă al Ministerului Educației, care anunța lansarea în consultare publică a Profilului cadrului didactic).
4. Am ajuns la profil. Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic, document lansat în consultare de Ministerul Educației săptămâna trecută. Pentru asta las doar un fragment din comunicatul de presă al Ministerului Educației. Că, dacă ați citit până aici, mai citiți câteva rânduri, ca să fie clar ce face acest profil: “Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației.”
Gata, că am scris prea mult. Cu fake news aș mai avea, dar mă gândesc că mai e și mâine o zi.
Poziția de aici este exprimată în calitate de profesor, care scrie pentru alți profesori. Aceia care citesc mai mult decât titluri de ziare.
Să aveți vacanță frumoasă! 🥰