fbpx

O elevă din Iaşi ar putea rata bacalaureatul din cauza divorţului părinţilor

Photo 45473636 / Gavel © Phartisan | Dreamstime.com

O elevă din Iași ar putea rata bacalaureatul din cauza faptului că părinţii săi au divorţat în urmă cu 11 ani, relatează Ziarul de Iași. Mama fetei este din Spania, iar tatăl, din Iași.

Conform sursei citate, ăn 2011, Judecătoria din Valencia a consemnat divorţul de comun acord al celor doi. Fata a rămas în grija tatălui, iar mama a fost obligată la plata unei pensii lunare de întreţinere în cuantum de 100 de euro. Tatăl s-a întors între timp în ţară, fata fiind înscrisă la studii în Paşcani.

La sfârşitul lunii trecute, tatăl a cerut Tribunalului recunoaşterea sentinţei prin care se consemnase desfacerea căsătoriei cu mama fetei. În lipsa acestei recunoaşteri, nu-i putea face fetei acte de identitate româneşti şi, pe cale de consecinţă, nu putea să o înscrie pentru susţinerea examenului de bacalaureat.

Deşi a fost vorba de o despărţire amiabilă, iar mama fetei nu avea nicio pretenţie, cazul a luat o întorsătură neplăcută. Sentinţa Judecătoriei din Valencia, depusă de tată la dosar nu era definitivă. Or, reglementările europene în domeniul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti emise în alt stat UE impun pentru deciziile referitoare la starea civilă existenţa unei certificat care să ateste că hotărârea nu mai este supusă niciunei căi de atac.

„Tribunalul apreciază că respectivele dovezi erau necesare pronunţării unei hotărâri de recunoaştere în sensul pretins de reclamant, nefiind cazul ca tribunalul să renunţe la prezentarea lor, întrucât din chiar cuprinsul sentinţei pronunţate rezulta că aceasta era supusă unei căi de atac în dreptul intern al statului de origine, iar în lipsa certificatului sau a altor dovezi echivalente nu se poate cunoaşte dacă ea a rămas definitivă în forma prezentată”, au consemnat judecătorii. Aceştia au decis respingerea acţiunii depuse de tată. Acesta mai are posibilitatea apelului, până la care să facă rost de un act care să ateste că nu mai are nicio obligaţie civilă în Spania. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.