fbpx

Nu moare doar o regină azi, moare o eră odată cu ea

de Adriana Stoian, jurnalistă Euronews România

Regina Elisabeta a II a murit.
„I declare before you all that my whole life whether it be long or short shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong.”

Aceasta a fost promisiunea pe care a făcut-o prințesa Elisabeta atunci, moștenitoare a tronului Marii Britanii, la împlinirea vârstei de 21 de ani. Doar 4 ani mai târziu devenea regina Elisabeta a II a – mult mai devreme decât ar fi crezut – și, timp de 70 de ani, și-a păstrat promisiunea făcută poporului său.
Regina lasă o moștenire care pare aproape imposibil de egalat, reușind să păstreze pe tron casa de Windsor, asumându-și riscuri și navigând într-o perioadă teribil de tulbure pentru Europa, când alte monarhii de pe continent se prăbușiseră rând pe rând, inclusiv în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care se încheiase de doar 8 ani atunci când Elisabeth a urcat pe tron.

15 prim-miniștri au condus Marea Britanie în serviciul Majestății Sale, iar primul președinte american pe care l-a întâlnit în calitate de regină a Angliei a fost Dwight Eisenhower, în octombrie 1957.
Rămâne de văzut cum va continua dinastia de Windsor fără Regină, căci afecțiunea populară e îndreptată către ea, nu către familia Regală sau către monarhie în general. Iar Charles și Camilla nu sunt beneficiarii acestei afecțiuni. Mai ales că mulți încă nu i-au iertat pentru povestea lor de iubire nelegitimă.

Nu moare doar o regină azi, moare o eră odată cu ea. Și, pentru mulți dintre noi, chiar fără să fim cetățeni britanici, dispare un reper de loialitate și devotament, pe care nu văd cine l-ar putea înlocui prea curând..
So long, Your Majesty!

moare o regină

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.