fbpx

Primăvară românească, pretutindeni – Festival internațional de limbă, cultură și civilizație românească

Fundația Romanian Business School în parteneriat cu Școala Metropolitană ARC și Școala de Gramatică, organizează în perioada 1-3 martie 2022 a doua ediție a festivalului online de limbă, cultură și civilizație românească “Primăvară românească, pretutindeni!”.

Prin acest festival, organizatorii și-au propus să contribuie la un climat de armonie între popoare prin intermediul educației pentru patrimoniu și prin promovarea valorilor culturale autentice, prin transmiterea în toată lumea a unui mesaj de pace și înțelegere specific fondului de bază al tradițiilor poporului nostru –  un îndemn la cunoaștere și o pledoarie pentru interculturalitate, pentru îmbogățirea patrimoniului universal al umanității.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

 “Cuvintele sunt interfața între noi și lume. Odată înțelese, exprimate la rezonanța lor cea mai înaltă, îmbinate într-o logică de neclintit, devin cea mai nobilă carte de vizită. Când devii stăpân pe limbajul tău, nu mai poți fi stăpânit de limbajul altora.”  Corina Popa

Participanți vor fi copii din România, Republica Moldova și Diaspora, profesori de limba română, familiile elevilor, invitați speciali din fiecare școală/comunitate, invitați speciali ai organizatorilor.

În program:

1 Martie

16:00 pm- 18:00 – copii, profesori și părinți din comunități de dincolo de granițe împărtășesc experiențe în universul cultural românesc.

18.00 – 19.00.  Deschiderea oficială – Madlen Șerban – Secretar General al CNR UNESCO, Daniela Costăchel – Președinte Fundația Romanian Business School, Corina Popa – fondator Școala de Gramatică

19.00 „Limba română, izvor de frumusețe fără granițe!” Dialog între scriitori de limbă română. German De La Reza (Mexic), Liliana Corobca (Republica Moldova/România), Mada Cazali (SUA). Moderator Ligia Necula, realizator radio, editor Editura Casa Radio

19.45 Educația pentru patrimoniu la Școala Metropolitană ARC – bune practici

Momente artistice

 

2 Martie

14.00 Prezentare joc educativ „Descoperim semne culturale românești pe glob!” Bune practici.

14.15 Intervenție Corina Popa, fondatoarea Școlii de Gramatică www.scoaladegramatica.ro

14.30– 18.00 Concurs de limbă, cultură, civilizație românească (I)

18:00- 18:20 – recital din literatura română susținut actrița Daniela Nane

18.20-18.30 – fragmente din creația poetului George V. Precup, în lectura autorului.

18.30- recital de pian susținut de eleva Amalia Ruxandra Teodoru, Școala Metropolitană ARC

19:00 Prezentarea echipei Radio TV Arthis ( Bruxelles), Asociația Belgo-Română

19:30  – 20:30 Concurs de limbă, cultură, civilizație românească ( II )

 

3 Martie

16.00 Prezentarea elevilor români din UK care au absolvit cursurile Școlii de gramatică ( Prof. Drd. Izabela Manolache )

18:00 Dialog literar „Romanul istoric și educația patriotică”–  scriitorul Vasile Lupașc și criticul literar prof. Cristian Crăciun.

19.00 Moment artistic realizat de elevii din Școala Metropolitană ARC – București, Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol – Republica Moldova și Clubul copiilor din Horezu, Vâlcea

19:30 Recital muzical Dănuț Mitruț

20:00 Premierea echipelor la concursul de limbă , cultură și civilizație românească. Concursul vizează conținuturile platformei www.cuvinteromanesti.ro, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

Vă așteptăm și în 2022, să fim iar împreună timp de trei zile, români din țară și din afara granițelor cu dragoste de limba noastră, de moștenirea noastră culturală, indiferent de locurile și vremurile în care trăim: din Statele Unite și Marea Britanie până în Orientul Mijlociu, prin Franța, Spania, Belgia, Italia până în Serbia și Republica Moldova.

Festivalul se va derula pe platforma zoom. Participarea la eveniment se face pe baza  formularului de înregistrare, care va fi transmis la cerere, până  la 26 februarie, pe adresa de email:

[email protected] sau

[email protected] Link-ul de conectare va fi comunicat pe adresa de email a coordonatorului din fiecare comunitate/școală/asociație înscrisă în festival și va fi transmis tuturor celor înregistrați.