fbpx

Călătorind prin… tablouri celebre

De-a lungul istoriei, oamenii au căutat variante prin care să își exprime trăirile și gândurile într-un fel în care să rămână peste ani de zile, să poată fi admirat și de către semeni. Pictura a fost o astfel de manifestare, producând capodopere ale geniului uman sub forma tablourilor. 

 

În şcoala noastră, ingeniozitatea elevilor de la clasa a III-a A a fost transformată în adevărate opere de artă. Reinterpretate! De artiștii noștri cu care ne mândrim foarte mult!

 

Copiii au reușit să recreeze tablouri celebre precum “Monalisa” – Leonardo da Vinci, “Fiul omului” – Rene Magritte, “Fata cu cercel de perlă” – Jan Vermeer van Delft, dar și să atribuie o altă energie unor persoane faimoase.

Gioconda (în italiană La Gioconda) sau MonaLisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare și un surâs abia schițat. Mona este prescurtarea cuvântului Madonna (Doamna). Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. În prezent, tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracția principală pentru orice vizitator.

 

”Fiul omului” (”Le fils de l’homme”) este un tablou realizat de artistul belgian Rene Magritte (1898-1967), reprezentant de seamă al suprarealismului. Considerată cea mai cunoscută lucrare a lui Magritte, pictura „Fiul omului” a fost realizată în anul 1946. Magritte a pictat această imagine ca un autoportret. Dar, deoarece fiecare dintre tablourile sale este mai mult o parabolă filozofică și nu doar un desen frumos, fiecare privitor interpretează „Fiul omului în mod diferit”.

 

Johannes Vermeer – Fata cu cercel de perlă (1665)

Tabloul lui Vermeer este atât de misterios încât a aprins imaginația multor persoane de-a lungul secolelor. Privirea intrigantă, ochii mari și expresivi au captivat toți privitorii, care s-au străduit să afle identitatea acestei femei. Momentan, aceasta rămâne necunoscută, chiar dacă s-a speculat că ar fi camerista lui Vermeer, ipoteză exploatată și de Tracy Chevalier în romanul său. Expus la muzeul de artă Mauritsuis din Haga, Olanda, tabloul este o capodoperă a tehnicii și culorii.