fbpx

Muzeul Geologic Național va fi accesibil pentru copiii cu autism

sursa foto: Facebook/ Muzeul Geologic Național

Muzeul Geologic Național din București devine primul muzeu din România accesibil pentru copiii cu autism. Instituția implementează măsuri specifice pentru a facilita accesul persoanelor cu tulburări de spectrul autist (TSA) la experiențe culturale.

Proiectul le oferă copiilor cu autism, care se confruntă adesea cu provocări în medii nefamiliare sau supra-stimulante, posibilitatea de a explora lumea fascinantă a muzeelor într-un mediu sigur și adaptat nevoilor lor specifice. Începând cu luna septembrie, Muzeulu Geologic Național din București implementează o serie de măsuri inovatoare și adaptate nevoilor copiilor cu tulburare de spectru autist, potrivit Radio România București.

„Transformăm Muzeul Geologic Național într-un spațiu prietenos și incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hărților senzoriale, a rucsacurilor personalizate și a adaptării tururilor ghidate, copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinantă a muzeului într-un mediu prietenos pentru ei și nevoile lor. Astfel, încurajăm dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a acestor copii și creăm un model de bune practici pentru alte instituții culturale”, spune Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare în tulburarea de spectru autist.

Prima etapă a proiectului a constat într-un audit detaliat al spațiului muzeal, cu scopul de a identifica și elimina barierele senzoriale care pot împiedica copiii cu TSA să se bucure de o vizită la muzeu. Au fost analizate cu atenție toate detaliile, de la nivelul de iluminare până la acustica spațiului.

Pe baza datelor obținute, echipa de experți în accesibilizare va crea, în cea de-a doua etapă a proiectului, o hartă senzorială detaliată care indică zonele liniștite și cele cu nivel redus de stimulare și va semnaliza zonele  de retragere, pentru copiii care au nevoie de acest lucru în timpul tururilor ghidate.

Din 30 septembrie, un vizitator va găsi la Muzeul Geologic Național din București:

  1. Hărți senzoriale detaliate: ghiduri vizuale care identifică zonele liniștite și cele cu potențial de suprastimulare, facilitând orientarea în muzeu.
  2. Rucsacuri senzoriale personalizate: echipate cu instrumente de comunicare, căști antifonice, ochelari de soare și jucării senzoriale, care oferă copiilor cu TSA instrumentele necesare autoreglării senzoriale.
  3. Tururi ghidate adaptate: experiențe muzeale personalizate, concepute special pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism, cu un ritm și explicații adaptate.
  4. Personal instruit la muzeu: angajații muzeului vor fi consiliați pentru a interacționa cu copiii cu autism într-un mod eficient și empatic.
  5. Spații de relaxare senzorială: zone special amenajate unde copiii se pot retrage pentru a se relaxa și echilibra.

„Vrem ca toți copiii să se simtă bine la muzeu. De aceea, am creat un proiect special pentru copiii cu autism. Împreună, vom explora lumea fascinantă a muzeului într-un mod sigur și distractiv. Te așteptăm cu brațele deschise!’’, a declarat Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, pentru Radio România București.

Copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapii și consiliere decontate prin CNAS, de la 1 octombrie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.