fbpx

Mirabela Amarandei: ”Doamna Andronescu, vă rog, opriți-vă!”

Expertul în Educație Mirabela Amarandei a reacționat față de ideea ministrului Ecaterina Andronescu de a izola copiii cu cerințe educaționale speciale în clase separate. Într-un mesaj postat pe Facebook, Mirabela Amarandei îi cere ministrului să își reevaluzeze abordarea față de elevii cu CES.

Iată postarea integrală, preluată cu acordul autoarei:

”Doamna Andronescu, vă rog, opriți-vă! Opriți caruselul acesta al voinței personale, al negării, al declarațiilor și al răzgândelilor. Opriți-vă din cursa aceasta, care face atâta rău elevilor, profesorilor, părinților!

Ați revenit la Ministerul Educației într-un climat de neîncredere în ceea ce privește bunele dvs. intenții. Nu vă puteți face că nu știți despre numeroasele voci care au contestat încredințarea mandatului de către președintele Klaus Iohannis, de vocile critice care au readus în discuție numeroasele măsuri pe care le-ați luat și au făcut atâta rău sistemului național de educație.

Și totuși, de 3 luni sunteți ministru al Educației. Doamna Andronescu, aveți o responsabilitate pentru milioanele de elevi, studenți, profesori, părinți. Aveți o responsabilitate pentru România de azi și pentru cea de mâine.

Sunteți responsabilă, doamna Andronescu. Nu doar pentru ce ați făcut greșit în mandatele dvs. trecute la minister și la Parlament, dar și pentru ceea ce faceți acum.

De când ați revenit nu există zi, aproape, în care noi, românii, să nu aflăm că mai gândiți o schimbare “peste noapte”: schimbați curricula la clasele primare, dați afara profesori de sport, cumparati containere- toalete, evaluați profesori ca-n Japonia, cumpărați tablete…

Doamna Andronescu, în cursa aceasta cu dvs. înșivă uitați să faceți un lucru esențial pentru orice sistem de educație. Să luptați ca ministru al Educației, să vă canalizați toate energiile pentru un sistem de educație incluziv de calitate. Vă faceți că nu vedeți cazurile de segregare pe criterii etnice din școli. Și există, slavă Domnului, iar ca să înțelegeți profunzimea acestui fenomen nu trebuia decât să începeți să puneți în aplicare Ordinul de Ministru 5.168/ 2016 și Ordinul de Ministru 6.134/ 2016. Că ceilalți colegi de-ai dvs. le-au ascuns în întunericul unui sertar de birou. Prea dureroasă e realitatea, îți trebuie tărie și curaj să o poți înfrunta.

Vă faceți că nu vedeți nevoia disperată de a primi spriji a profesorilor din comunitățile dezavantajate. Elitismul dvs. vă face captiva unei micro-realități izolate a sistemului de educație: aceea a olimpicilor, care nici măcar nu sunt produsul acestui sistem de educație bolnav.

Doamna Andronescu, zilele acestea ați dat glas unuia dintre cele mai întunecate gânduri care poate exista în educație: segregarea copiilor cu dizabilități, separarea lor de restul copiilor. Îndrăznesc să spun că un om care gândește așa nu are ce căuta în nicio școală, darămite la Minister. Dar nu sunt naivă, știu că tot ceea ce educația nu a făcut în toți acești ani a creat astfel de monștri în mințile unora.

Doamna ministru, acești copii, părinții, profesorii lor au nevoie disperată de orice fărâmă de sprijin din partea dvs, a ministerului, a inspectoratelor. Viitorul acestor copii depinde în mod real de ceea ce faceți dvs, colegii din minister, inspectorii școlari și profesorii. Nu pot cuprinde cu mintea că un profesor, o mamă poate tăia cu sânge rece aripile unui copil care a venit pe lumea aceasta neajutorat, dar cu aceleași drepturi pentru un viitor ca ale tuturor copiilor.

Vă rog, petreceți o zi cu acești copii cu dizabilități și veți vedea cât de multe pot dărui. Apoi, încă una cu părinții lor, să vă spună cât de greu le este, dar că rămân niște luptători iar dvs. îi puteți ajuta, împreună cu colegii dvs. din Guvern. Și încă o zi cu profesorii lor, să înțelegeți unde trebuie să interveniți dvs. când vă întoarceți la Ministerul Educației. Cu fermitate, doamna ministru, pentru că aveți această datorie!

Doamna Andronescu, s-a întâmplat să reveniți la Ministerul Educației. Culmea, într-un moment pe care niciun predecesor de-al dvs. nu l-a prins și puțini succesori vor avea șansa să îl aibă, dacă nu ne veți scoate și din Uniunea Europeană: președinția Consiliului UE.

Aveți ocazia de a repara o parte din răul pe care l-ați făcut până acum. Tot ce trebuie să faceți este să vă opriți acum și să ascultați vocea celor care au nevoie, vocea celor care știu și a celor care pot da o mână de ajutor.”