fbpx

Ecaterina Andronescu revine: ”Nu!!! Cum să vreau segregare?”

Ministerul Educației, Ecaterina Andronescu, a revenit asupra declarațiilor despre izolarea în clase speciale a copiilor cu  cerințe educaționale speciale.

 

”Nu!!! Cum să vreau segregare?? Eu am fost ministrul care pentru prima dată, în perioada 2001-2003, am integrat în școlile de masă, prin trecere de la școlile speciale, circa 30.000 de copii cu dificultăți de învățare! Am spus că dacă în clasele de masă sunt doi-trei copii cu dificultăți de învățare poate reușim să le dăm și un profesor de sprijin”, a declarat Andronescu pentru Hotnews.
Declarația inițială a ministrului, la Digi24:
”Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”.
Asociația Autism Europa și Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț au reacționat printr-un comunicat de presă la declarațiile ministrului Ecaterina Andronescu, potrivit căreia copiii cu CES ar trebui izolați în clase separate.
De asemenea, expertul în educație Mirabela Amarandei i-a cerut ministrului să își reevaluzeze abordarea față de elevii cu CES: ”Doamna Andronescu, în cursa aceasta cu dvs. înșivă uitați să faceți un lucru esențial pentru orice sistem de educație. Să luptați ca ministru al Educației, să vă canalizați toate energiile pentru un sistem de educație incluziv de calitate. Vă faceți că nu vedeți cazurile de segregare pe criterii etnice din școli. Și există, slavă Domnului, iar ca să înțelegeți profunzimea acestui fenomen nu trebuia decât să începeți să puneți în aplicare Ordinul de Ministru 5.168/ 2016 și Ordinul de Ministru 6.134/ 2016. Că ceilalți colegi de-ai dvs. le-au ascuns în întunericul unui sertar de birou. Prea dureroasă e realitatea, îți trebuie tărie și curaj să o poți înfrunta.