fbpx

Ministerul Educației, învins în instanță de Uniunea Elevilor Reprezentanți

foto: edu.ro

Ministerul Educației a fost învins în instanță de Uniunea Elevilor Reprezentanți, fosta Asociație a Elevilor din Constanța. Ministerul este obligat, printr-o decizie a Tribunalului București, să ofere acces la Registrele propunerilor, sugestiilor și opiniilor primite asupra tuturor actelor normative adoptate în perioada ianuarie 2022-prezent, după ce inițial a refuzat să comunice informațiile solicitate de elevi.

Redăm comunicatul de presă al Uniunii Elevilor Reprezentanți:

În data de 10 aprilie 2023, actuala Uniune a Elevilor Reprezentanți a solicitat, în baza Legii 544/2001, o serie de informații de interes public referitoare la aplicarea Legii privind transparența decizională în administrația publică nr. 52/2003 în cadrul instituției publice.

Printre respectivele solicitări, UER a solicitat Registrele propunerilor, sugestiilor și opiniilor primite asupra tuturor actelor normative adoptate în perioada ianuarie 2022-prezent, întocmite în baza art. 7 alin. (6) al Legii nr. 52/2003, iar Ministerul Educației a refuzat să comunice răspunsul, încălcând legea.

Ministerul a argumentat că aceste documente sunt înscrisuri interne și nu constituie informații de interes public conform Legii nr. 544/2001, dovedind, încă o dată, că nu cunoaște legislația în vigoare. Întrucât aceste registre nu se află printre excepțiile încadrate ca nefiind informații de interes public prevăzute de legea invocată, UER a decis să atace în instanță refuzul Ministerului, în data de 22 mai 2023.

În urma acțiunii în instanță inițiate de UER, un an mai târziu, Tribunalul București a dat câștig de cauză Uniunii Elevilor Reprezentanți, confirmând că registrele solicitate constituie informații de interes public și trebuie puse la dispoziția publicului. De asemenea, instanța judecătorească obligă Ministerul Educației să pună la dispoziție informațiile solicitate.

Solicităm Ministerului Educației să respecte hotărârile judecătorești și legislația în vigoare și să pună la dispoziție registrele solicitate!

,,Singurele excepții prevăzute de Legea 544/2001 sunt secretele de stat, informațiile cu privire la datele personale, informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor etc. Este destul de evident că informațiile solicitate de noi sunt de interes public, însă Ministerului Educației nu îi este cunoscută sintagma “transparență decizională”, în sensul că acele registre oricum trebuiau să fie publicate pe site-ul lor, fără să fie solicitate. Ne bucurăm de această victorie și sperăm că Ministerul a învățat prevederile legii după decizia instanței judecătorești, pentru a preveni alte probleme. Totuși, a durat mai bine de un an pentru ca instanța să se pronunțe, deși, conform legii, procedura este de urgență, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător. Solicităm Ministerului Educației să respecte hotărârea Tribunalului și să comunice informațiile solicitate!” – Lorena Drăgușin, președinte UER

BIROUL DE PRESĂ AL UNIUNII ELEVILOR REPREZENTANȚI

Despre Uniunea Elevilor Reprezentanți

Uniunea Elevilor Reprezentanți este prima organizație națională independentă care are ca scop reprezentarea intereselor elevilor din România. În urma eforturilor de a apăra drepturile elevilor depuse de Asociația Elevilor din Constanța în ultimii 10 ani, nevoia extinderii acestei mișcări la nivel național a devenit una evidentă și astfel a apărut Uniunea Elevilor Reprezentanți.

În contextul noii legi a învățământului preuniversitar, AEC a fost obligată să se extindă la nivel național.  Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și

a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016), declararea OUG 50/2021 neconstituțională în urma sesizării făcute de către AEC la Curtea Constituțională.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.