fbpx

România Educată. Care a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis despre învățământul privat

La evenimentul de lansare a proiectului România Educată, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre rolul învățământului privat în strategia pentru următorii ani. Întrebat cum vede relația dintre învățământul public și cel particular, președintele a răspuns:

”Sistemul de stat are rolul lui, sistemul privat iarăși are rolul lui. Ceea ce aș vrea să evităm este crearea unor paralelisme inutile. Eu îmi doresc ca aceste două sisteme să coexiste într-un mod fericit, în așa fel încât să genereze sinergii.”

Președintele României, Klaus Iohannis, a lansat, ieri, în dezbatere publică proiectul ”România Educată”.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de internet a Președinției, ”„România Educată” este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. La intrarea în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern şi unitar, este important ca educația și cercetarea să dobândească o fundaţie solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către România educată.”

Într-o primă etapă (2016-2017), demersul și-a propus să agrege cât mai multe opțiuni din societate, prin instrumente diverse: o consultare online, opt dezbateri regionale și o serie de evenimentele organizate de către alte structuri.

În cea de-a doua etapă (2017-2018), cu sprijinul a șapte grupuri de lucru tematice, au fost redactate o serie de propuneri unitare pe următoarele teme: cariera didactică; echitatea sistemului educațional; profesionalizarea managementului educațional; învățământul profesional și tehnic; autonomia, calitatea și internaționalizarea în învățământul terțiar; educația timpurie; evaluarea elevilor și studenților. Contribuția valoroasă a celor implicați în grupurile de lucru a fost integrată și armonizată ulterior într-o singură viziune și strategie.

Odată cu acest eveniment a fost lansat și site-ul www.romaniaeducata.eu, unde sunt disponibile pentru consultare rezultatele proiectului și unde toți cei interesați sunt invitați să transmită opinii și sugestii.

Educație Privată își încurajează cititorii să participe activ la dezbaterea publică inițiată de Președintele României. Studiați documentele propuse și spuneți-vă părerea despre conținutul lor. Doar o dezbatere sinceră și activă poate produce schimbările atât de necesare în Educația din România.