fbpx

Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani de un matematician și doi specialiști în IT

La mai mult de 50 de ani după ce așa-numitul Ucigaș Zodiac a început să terorizeze străzile din Nordul Californiei, o echipă specializată în decodare a spart în cele din urmă unul dintre mesajele cifrate misterioase pe care criminalul le-a trimis la San Francisco Chronicle în 1969, anunță CNN.

Supranumit „cifrul 340”, mesajul a fost dezlegat de un trio de ”spărgători” de coduri – David Oranchak, un dezvoltator de software din Virginia, Jarl Van Eycke, un programator belgian, și Sam Blake, un matematician australian.
Decodarea cifrului a dezvăluit mesajul care fost trimis cu majuscule, fără semne de punctuație și a inclus greșelile de scriere din varianta originală:

„Sper că vă distrați mult încercând să mă prindeți
Nu am fost eu în emisiunea TV în care s-a vorbit despre mine
Nu mă tem de camera de gazare, deoarece mă va trimite în paradis cu atât mai repede
Pentru că acum am destui sclavi să lucreze pentru mine, în timp toți ceilalți nu au nimic când ajung în paradis, așa că se tem de moarte
Nu mă tem pentru că știu că noua mea viață va fi una ușoară în moartea din paradis. „


Emisiunea TV la care se referă mesajul este „The Jim Dunbar Show”, un talk show de televiziune din Bay Area. Cifrul a fost trimis la două săptămâni după ce o persoană care pretindea că este Ucigașul Zodiac a fost invitată în emisiune.

„A fost incredibil. A fost un mare șoc, nu mai credeam că vom găsi ceva pentru că mă obișnuisem cu eșecul”, a declarat pentru CNN Oranchak, care lucrează la rezolvarea mesajelor criminalului din 2006.
„Când am început, mă entuziasmam când vedeam cum ies la iveală câteva cuvinte – erau ca niște falsuri pozitive, fantome. M-am obișnuit cu asta. A fost dificil – nici măcar nu știam cu adevărat dacă a existat un mesaj „, a spus el.
Trio-ul și-a dus concluziile la FBI în urmă cu o săptămână, dar nu și-a dezvăluit progresul până când FBI nu le-a confirmat rezultatele, au spus ei.

Ucigașul Zodiac nu a fost prins niciodată. El a comis cinci crime între 1968 și 1969. A devenit celebru scriind scrisori către poliție și presa locală până în 1974, uneori codate, lăudându-se cu crimele.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.