fbpx

17 august 1601: Se naște matematicianul Pierre de Fermat

A fost numit fondatorul teoriei moderne asupra numerelor. Împreună cu René Descartes, Fermat a fost unul dintre cei mai importanți matematicieni ai epocii sale. A anticipat calculul diferențial și a propus faimoasa ”Ultimă teoremă a lui Fermat”, în timp ce studia opera lui Diophantus, matematician din Grecia Antică. Pe marginea lucrării acestuia, Fermat a scris cu creionul: ”Am descoperit un fapt cu adevărat remarcabil, pe care această margine de pagină este prea mică pentru a-l cuprinde”. Acest fapt despre care vorbea era că atunci când teorema lui Pitagora este schimbată în formula an + bn = cn, noua ecuație poate fi rezolvată în integralitate pentru orice valoare mai mare decât 2.

Teorema lui Fermat este o teoremă de analiză matematică. Ea dă o metodă de a găsi punctele de maxim și minim ale unei funcțiiderivabile. Valoarea derivatei în aceste puncte este 0. Astfel, problema determinării punctelor de maxim și minim ale unei funcții se reduce la obținerea soluțiilor unei ecuații.

Citește și

16 august 1960: Salt de la peste 31.000 m cu o parașută cu deschidere întârziată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.